Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów

Smardze pochodzą z rodziny smardzowatych. W lesie można spotkać je w okresie wiosennym, co w przypadku innych gatunków grzybów jest rzadkością. Choć na terenie naszego kraju objęte są całkowitą ochroną, można wprowadzić je do kuchni pod pewnymi warunkami. Charakteryzują się one bardzo ciekawym wyglądem i są idealnym uzupełnieniem wielu dań. Smardze zawierają wysoko przyswajalne białko i dużo aminokwasów. Z poniższego artykułu dowiesz się, jak odróżnić smardza od innych grzybów oraz jak go przyrządzić.

Smardze są jadalnymi grzybami, które mają dużo błonnika oraz białka, więc są odpowiednie dla osób odchudzających się
Smardze są jadalnymi grzybami, które mają dużo błonnika oraz białka, więc są odpowiednie dla osób odchudzających się123RF/PICSEL

Czym charakteryzują się smardze?

Najpopularniejsze są smardze jadalne, inaczej zwane zwyczajnymi, pojawiają się w lesie od początku marca do końca maja. Jak rozpoznać smardza jadalnego w lesie? Jego główka ma średnicę około siedmiu centymetrów, a kształtem przypomina stożkowatą lub jajowatą formę. Jest grzybem jadalnym, cenionym szczególnie za wyjątkowy smak, który jest delikatny i lekko orzechowy. Smardze należy jednak odpowiednio przygotować, ponieważ surowe są trujące!

Jak odróżnić go od innych grzybów?

Smardze w naszym kraju występują w okresie od marca do maja i są pod częściową ochroną
Smardze w naszym kraju występują w okresie od marca do maja i są pod częściową ochroną123RF/PICSEL

Smardza jadalnego można łatwo pomylić z piestrzenicą kasztanowatą, która jest bardzo trująca. Ma ona jednak krótszy trzon oraz owocnik o bardziej pofalowanym kształcie, niż smardz. Zanim zdecydujesz się na spożycie grzybów, warto zweryfikować jego pochodzenie ze specjalistą, gdyż silnie trujące toksyny niektórych gatunków mogą mieć nieodwracalne, a w skrajnych przypadkach, śmiertelne skutki.

Właściwości zdrowotne

Smardze mają wiele cennych aminokwasów, m.in. leucynę, która odpowiada za wydolność organizmu oraz wzrost masy mięśniowej, a także kwas glutaminowy. Spełnia on funkcję neuroprzekaźnika pobudzającego w układzie nerwowym: jego obecność jest niezbędna, gdyż kwas ten wspomaga proces nauki i zapamiętywania wiadomości. Ponadto smardze mają jadalny miąższ, który posiada duże ilości białka i błonnika, a także węglowodanów. Odpowiedni poziom tych składników w organizmie człowieka jest niezmiernie ważny, ponieważ wspomaga w prawidłowe funkcjonowanie. Smardze wykazują działanie spalania tkanki tłuszczowej oraz poprawiające nastrój.

Czy smardze można zbierać?

Smardze, jak wiele innych gatunków grzybów, są chętnie zbierane przez grzybiarzy. W Polsce jednak nie jest to legalne, gdyż smardze są pod częściową ochroną. Legalnym miejscem zbiorów tych grzybów są szkółki leśne lub uprawy ogrodnicze. Wiele osób wybiera się także za granicę, gdzie ten rodzaj grzybów nie jest pod ochroną: do Czech lub na Słowację. W sklepach możesz spotkać dużo przetworów ze smardzów, np. dostać je w wersji marynowanej albo suszonej.

Smardze duszone w śmietanie: Przygotowanie

Smardze można podawać na wiele sposobów, m.in. z sosem śmietanowym i koperkiem
Smardze można podawać na wiele sposobów, m.in. z sosem śmietanowym i koperkiem123RF/PICSEL

To bardzo wykwintne danie, które jest idealne na różnego rodzaju uroczystości, jak i na co dzień. Smardze w śmietanie smakują subtelnie, a idealnymi dodatkami będą masło i świeże zioła. Ten posiłek jest świetnym uzupełnieniem do mięsa oraz sprawdzi się jako jako elegancka przystawka.

Składniki:

  • 80 dag smardzów,
  • 5 dag cebuli,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • ¼ szklanki śmietany,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • łyżka siekanego kopru.

Sposób przygotowania:

  1. Smardze dokładnie opłucz, a następnie pokrój w małe kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez pół godziny.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, a następnie wrzuć do niej smardze z dodatkiem trzech łyżek wody i duś pod przykryciem przez 10 minut.
  3. Kiedy grzyby będą wystarczająco miękkie, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu., Potem dodaj do całości mąkę i zagotuj. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki ze śmietaną, a dla smaku posyp danie koperkiem. Smacznego!

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas