Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów

Smardze są jadalnymi grzybami, które mają dużo błonnika oraz białka, więc są odpowiednie dla osób odchudzających się
Smardze są jadalnymi grzybami, które mają dużo błonnika oraz białka, więc są odpowiednie dla osób odchudzających się123RF/PICSEL

Czym charakteryzują się smardze?

Jak odróżnić go od innych grzybów?

Smardze w naszym kraju występują w okresie od marca do maja i są pod częściową ochroną
Smardze w naszym kraju występują w okresie od marca do maja i są pod częściową ochroną123RF/PICSEL

Właściwości zdrowotne

Czy smardze można zbierać?

Smardze duszone w śmietanie: Przygotowanie

Smardze można podawać na wiele sposobów, m.in. z sosem śmietanowym i koperkiem
Smardze można podawać na wiele sposobów, m.in. z sosem śmietanowym i koperkiem123RF/PICSEL
  • 80 dag smardzów,
  • 5 dag cebuli,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • ¼ szklanki śmietany,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • łyżka siekanego kopru.
  1. Smardze dokładnie opłucz, a następnie pokrój w małe kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez pół godziny.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, a następnie wrzuć do niej smardze z dodatkiem trzech łyżek wody i duś pod przykryciem przez 10 minut.
  3. Kiedy grzyby będą wystarczająco miękkie, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu., Potem dodaj do całości mąkę i zagotuj. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki ze śmietaną, a dla smaku posyp danie koperkiem. Smacznego!
Przepis na marynowane grzybyInteria KulinariaInteria Kulinaria