Witamina ukryta w soczystej zieleni. Spożywcze źródła cennej dla zdrowia witaminy K

Dlaczego po skaleczeniu krew nie leje się strumieniami, serwując nam widok rodem z horrorów? Okazuje się, że za zahamowaniem przyprawiających o ciarki krwawych scen w rzeczywistości stoi witamina K. Bez niej cały organizm narażony jest na szwank, gdyż odpowiada nie tylko za gospodarkę wapniową, ale także chroni układ sercowo-naczyniowy. O jakie produkty wzbogacić codzienny jadłospis, by zniwelować ryzyko jej niedoboru? Podpowiadamy.

Jakie produkty spożywcze obfitują w witaminę K?
Jakie produkty spożywcze obfitują w witaminę K?123RF/PICSEL

  • Ze względu na wysoką biodostępność, witamina K2 pokrywa niemal 50% dziennego zapotrzebowania.
  • Carl Dam, odkrywca witaminy K, oraz Edward Doisy, który opisał budowę chemiczną witaminy K, otrzymali za swoje odkrycia Nagrodę Nobla.
  • Witamina K wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Czym jest witamina K?

Mówiąc o witaminie K, warto wiedzieć, że pod samym pojęciem kryje się cała grupa organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach. Uznaje się je za jedne z ważniejszych składników pokarmowych. Zaliczamy do nich:

  • witaminę K1 - nazywaną fitochinonem lub fitomenandionem, syntetyzowaną w roślinach;
  • witaminę K2 - tzw. menachinon, syntetyzowany przez bakterie jelitowe, najczęściej dostępna w postaci suplementów;
  • witaminę K3 - menadion, syntetyczny analog witamin K.

Witamina K po raz pierwszy została zidentyfikowana w 1930 roku. Odkrycia dokonał Carl Peter Henrik Dam, duński biochemik.

Pierwotnie prowadził badania nad zdolnością organizmu niewielkich kurcząt do wytwarzania cholesterolu. Zwierzętom podawano dietę niskotłuszczową, w której brakowało steroli, za to obfitowała w witaminę A i D. Wyniki pokazały, że wytwarzają cholesterol, ale wiąże się to z obfitym krwawieniem w tkance podskórnej i mięśniach. Określenie witaminy K wzięło się od niemieckiego słowa koagulation. Dopiero dziewięć lat później, w 1939 roku wyizolowano ją z roślinnego źródła, którym były liście lucerny.

Funkcja witaminy K w organizmie

Odpowiedni poziom witaminy K w organizmie sprzyja szybszemu krzepnięciu krwi
Odpowiedni poziom witaminy K w organizmie sprzyja szybszemu krzepnięciu krwi123RF/PICSEL

Główną i najlepiej poznaną funkcją witaminy K w organizmie jest udział w skutecznym krzepnięciu krwi. Witamina odpowiada za sprawną produkcję czynników, które zapobiegają nieustającym krwotokom po skaleczeniach. Jej odpowiednia ilość katalizuje syntezę białek S i C, umożliwiając w ten sposób wytworzenie skrzepu, który szybko zahamuje krwawienie.

Witamina K odgrywa rolę w procesach formowania tkanki kostnej. Tworząc skuteczne trio z witaminą C i D, reguluje gospodarkę wapniową i mineralizację kości, wspierając przy tym prawidłowy rozwój i pracę aparatu ruchu. Zaspokojenie dobowej dawki witaminy K realnie zmniejsza ryzyko złamań kości. Lekarze zalecają dietę bogatą w  witaminę K jako jeden z istotniejszych elementów profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego, a także niebezpiecznej choroby wieńcowej. Spożywanie pokarmów obfitujących w witaminę K reguluje poziom odkładania się wapnia w płucach i wątrobie, przeciwdziałając zwapnieniu tętnic.

Gdzie występuje witamina K?

Odpowiednio ułożony i zbilansowany jadłospis pozwala całkowicie zniwelować ryzyko wystąpienia niedoborów witaminy K w organizmie. Prawdziwą bombą, która dostarcza sporych ilości tej konkretnej witaminy, są przede wszystkim:

  • brokuły,
  • brukselka,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • kapusta,
  • sałata,
  • rukola,
  • natka pietruszki,
  • ogórki,
  • cukinia,
  • groszek,
  • pomidory,
  • marchew,
  • ziemniaki,
  • seler naciowy,
  • kalafior,
  • szparagi zielone,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • olej sojowy,
  • kiwi,
  • truskawki,
  • brzoskwinie,
  • awokado,
  • winogrona.

Nieco mniejsze ilości znajdziemy w wątróbce wołowej, świeżych jajkach, mleku oraz licznym nabiale. Chcąc zwiększyć przyswajalność witaminy K, postarajmy się serwować zawierające ją produkty w towarzystwie dobroczynnych tłuszczów.

Objawy niedoboru składnika

Osoby ze skłonnością do siniaków powinny zbadać poziom witaminy K w organizmie
Osoby ze skłonnością do siniaków powinny zbadać poziom witaminy K w organizmie123RF/PICSEL

Osoby zdrowe, dbające o dietę oraz aktywność fizyczną na ogół nie mają problemów z deficytem witaminy K. Powodem niedoborów są najczęściej schorzenia, wpływające na wchłanianie tłuszczów. Za głównych sprawców zamieszania uważa się przede wszystkim:

  • stany zapalne jelit,
  • choroby wątroby,
  • mukowiscydozę,
  • celiakię,
  • zespół złego wchłaniania,
  • urazy,
  • problemy po rozległych zabiegach operacyjnych.

W grupie najbardziej narażonej na niedobory witaminy K znajdują się głównie nowo narodzone dzieci, osoby starsze oraz pacjenci onkologiczni. Z niewystarczającą ilością składnika mierzą się także pacjenci przyjmujące stałe leki przeciwkrzepliwe, niektóre antybiotyki, a także środki przeciwdrgawkowe. Alarmującymi sygnałami, wskazującymi na deficyt witaminy K są:

  • krwiomocz,
  • obfite miesiączki,
  • krwotoki z nosa,
  • często pojawiające się siniaki,
  • długi czas krzepnięcia krwi po skaleczeniu,
  • wzmożona łamliwość kości,
  • podatność na infekcje bakteryjne,
  • choroby układu sercowo-naczyniowego.

Jak rozpoznać nadmiar witaminy K?

Najbardziej narażone na dostarczanie organizmowi nadmiernych ilości witaminy K są osoby stosujące suplementy diety bez konsultacji z lekarzem. Zanim wprowadzimy je do codziennego harmonogramu, zacznijmy od wizyty u specjalisty oraz wykonania podstawowych badań krwi. Jak rozpoznać pierwsze objawy wskazujące na to, że organizm nie radzi sobie z nadmiarem witaminy K? Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na:

  • nadmierną potliwość,
  • nawracające uczucie gorąca,
  • niedokrwistość,
  • swędzenie,
  • zaczerwienienie skóry,
  • zmiany występujące na naskórku,
  • ból i kłucie w sercu,
  • problemy z wątrobą.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas