Ten jeden składnik zmienił moją jarzynową na zawsze i podbił serca rodziny

Sałatka jarzynowa nie musi być nudna - warto czasem dodać do niej coś nowego
Sałatka jarzynowa nie musi być nudna - warto czasem dodać do niej coś nowego123RF/PICSEL

Niecodzienny dodatek do sałatki jarzynowej zachwycił teściową

Co dobrego można znaleźć w czerwonej fasoli?

  • Żelazo - niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu
  • Magnez - wpływa na pracę mięśni, układ nerwowy i zmniejsza uczucie zmęczenia
  • Potas - reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i równowagę wodno-elektrolitową. 
  • Kwas foliowy (witamina B9) - niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu oraz produkcji czerwonych krwinek
  • Błonnik pokarmowy - wspiera trawienie, reguluje poziom cukru i daje uczucie sytości
  • Mangan - pomaga w metabolizmie, ma działanie antyoksydacyjne

Kto powinien szczególnie jeść czerwoną fasolę?

  • osoby z insulinoopornością i cukrzycą - niski indeks glikemiczny i dużo błonnika
  • osoby na diecie roślinnej - fasola to roślinne źródło białka i żelaza
  • osoby walczące z anemią lub kobiety mające obfite miesiączki
  • osoby aktywnie fizyczne - magnez, potas i białko wspierają regenerację
  • osoby narażone na stres, cierpiące na skurcze mięśni czy przewlekłe zmęczenie
  • osoby z nadciśnieniem - dzięki zawartości potasu i błonnika może pomagać w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu
  • kobiety w ciąży lub planujące ciążę - duża zawartość kwasu foliowego
  • osoby na diecie redukcyjnej - fasola syci na długo i wspomaga trawienie

Przepis na sałatkę jarzynową z fasolą

Czerwona fasola jest bardzo zdrowa i warto wprowadzić ją do diety
Czerwona fasola jest bardzo zdrowa i warto wprowadzić ją do diety123RF/PICSEL
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • 3 ziemniaki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 mała szalotka
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2-1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej i przepłukanej)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majonez, jogurt grecki i musztarda do sosu
  1. Ugotuj warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę) w mundurkach, wystudź i pokrój w kostkę.
  2. Pokrój jajka, ogórki, jabłko i szalotkę.
  3. Wszystko wrzuć do dużej miski, dodaj groszek, kukurydzę i fasolę.
  4. Dopraw do smaku, dodaj trochę majonezu, jogurt i musztardę i dobrze wymieszaj.
  5. Schłodź w lodówce - najlepiej smakuje na zimno, gdy składniki się "przegryzą".
Jowita Michalska: AI zamiast przyjaciela. Duży światowy biznesINTERIA.PL