Ten jeden składnik zmienił moją jarzynową na zawsze i podbił serca rodziny
Znudziła ci się klasyczna jarzynowa? Teściowa nie mogła uwierzyć, co do niej dodałam - a potem zjadła dokładkę! Ten jeden składnik nie tylko podkręca smak, ale wzbogaca sałatkę o białko, błonnik, witaminy i minerały. Oto jak możesz odmienić wielkanocną sałatkę jarzynową!

Niecodzienny dodatek do sałatki jarzynowej zachwycił teściową
Jarzynowa to klasyk na polskim stole. Ale tym razem, zamiast trzymać się utartego przepisu, zrobiłam mały eksperyment i… dodałam do niej czerwoną fasolę z puszki. Efekt?
Teściowa zjadła dokładkę i stwierdziła, że "tak dobrej to jeszcze nie jadła"! Ale co najważniejsze - ta wersja sałatki jest nie tylko smaczniejsza, ale też zdrowsza i bardziej sycąca.
Dlaczego warto dać czerwonej fasoli szansę?
Co dobrego można znaleźć w czerwonej fasoli?
- Żelazo - niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu
- Magnez - wpływa na pracę mięśni, układ nerwowy i zmniejsza uczucie zmęczenia
- Potas - reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca i równowagę wodno-elektrolitową.
- Kwas foliowy (witamina B9) - niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu oraz produkcji czerwonych krwinek
- Błonnik pokarmowy - wspiera trawienie, reguluje poziom cukru i daje uczucie sytości
- Mangan - pomaga w metabolizmie, ma działanie antyoksydacyjne
Kto powinien szczególnie jeść czerwoną fasolę?
- osoby z insulinoopornością i cukrzycą - niski indeks glikemiczny i dużo błonnika
- osoby na diecie roślinnej - fasola to roślinne źródło białka i żelaza
- osoby walczące z anemią lub kobiety mające obfite miesiączki
- osoby aktywnie fizyczne - magnez, potas i białko wspierają regenerację
- osoby narażone na stres, cierpiące na skurcze mięśni czy przewlekłe zmęczenie
- osoby z nadciśnieniem - dzięki zawartości potasu i błonnika może pomagać w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu
- kobiety w ciąży lub planujące ciążę - duża zawartość kwasu foliowego
- osoby na diecie redukcyjnej - fasola syci na długo i wspomaga trawienie
Przepis na sałatkę jarzynową z fasolą

Do mojej wersji, poza czerwoną fasolę z puszki, dodałam też szalotkę zamiast klasycznej cebuli czy pora - bo jest delikatniejsza, słodsza i nie zdominuje smaku jarzynowej po "przegryzieniu" w lodówce.
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 1 mała szalotka
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2-1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej i przepłukanej)
- Sól i pieprz do smaku
- Majonez, jogurt grecki i musztarda do sosu
Sposób przygotowania:
- Ugotuj warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę) w mundurkach, wystudź i pokrój w kostkę.
- Pokrój jajka, ogórki, jabłko i szalotkę.
- Wszystko wrzuć do dużej miski, dodaj groszek, kukurydzę i fasolę.
- Dopraw do smaku, dodaj trochę majonezu, jogurt i musztardę i dobrze wymieszaj.
- Schłodź w lodówce - najlepiej smakuje na zimno, gdy składniki się "przegryzą".
Zobacz również: Sałatka Olivier Ewy Wachowicz to sprytny sposób na sytą kolację