Właściwości zdrowotne buraków
Wszystkie naturalne produkty posiadają różne korzyści i wartościowe składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nikt jednak nie wie ile składników odżywczych posiadają buraki! Wykazują szereg korzyści dla zdrowia, są przydatne w leczeniu wielu chorób, zawierają minerały takie jak mangan, selen, potas, cynk i miedź.
Kontrola ciśnienia we krwi
Buraki mają bardzo korzystne właściwości, które w naturalny sposób regulują ciśnienie krwi.
Buraki nie zawierają cholesterolu, dzięki czemu są idealne dla osób cierpiących na choroby układu krążenia. Dlatego spożywanie ulubionej surówki z buraków jako dodatku do codziennego obiadu będzie jeszcze przyjemniejsze!
Zmniejszają stany zapalne organizmu
Buraki są bardzo skuteczne w zmniejszeniu stanów zapalnych np. mięśni. Magnez zawarty w burakach pomaga w stymulowaniu pracy mięśni, a kwas askorbinowy łagodzi stany zapalne.
Sok z buraka ze względu na zawartość związków przeciwzapalnych jest odpowiedni dla osób cierpiących na problemy ze stawami.
Leczenie niedokrwistości
Wiele osób zmaga się z anemią, która jest powodowana niską zawartością hemoglobiny we krwi. Duża zawartość fosforu, żelaza i witamin pomaga w leczeniu niedokrwistości, dlatego regularne spożywanie buraków wskazane jest dla osób cierpiących na anemię.
Poza tym składniki odżywcze zawarte w buraku są bardzo użyteczne w powstrzymywaniu komórek rakowych. Dlatego zaleca się, aby osoby mające skłonności genetyczne do zachorowania na nowotwór, wprowadziły buraki do swojej codziennej diety.
Leczą cukrzycę
Buraki posiadają kwas, który pomaga regulować produkcję insuliny w organizmie. Badania potwierdziły, że buraki są odpowiednim warzywem dla osób z cukrzycą.
Buraki są również bardzo pomocne w leczeniu demencji. Duża zawartość magnezu w burakach spowalnia proces demencji u osób starszych. Zaleca się, aby już od około pięćdziesiątego roku życia wprowadzić do codziennej diety przetwory z buraków.