Właściwości zdrowotne buraków

Wszystkie naturalne produkty posiadają różne korzyści i wartościowe składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nikt jednak nie wie ile składników odżywczych posiadają buraki! Wykazują szereg korzyści dla zdrowia, są przydatne w leczeniu wielu chorób, zawierają minerały takie jak mangan, selen, potas, cynk i miedź.

buraczki właściwości 1
buraczki właściwości 1© Photogenica

Kontrola ciśnienia we krwi

właściwości zdrowotne buraków
© Photogenica

Buraki mają bardzo korzystne właściwości, które w naturalny sposób regulują ciśnienie krwi.

Buraki nie zawierają cholesterolu, dzięki czemu są idealne dla osób cierpiących na choroby układu krążenia. Dlatego spożywanie ulubionej surówki z buraków jako dodatku do codziennego obiadu będzie jeszcze przyjemniejsze!

Zmniejszają stany zapalne organizmu

sok z buraka
© Photogenica

Buraki są bardzo skuteczne w zmniejszeniu stanów zapalnych np. mięśni. Magnez zawarty w burakach pomaga w stymulowaniu pracy mięśni, a kwas askorbinowy łagodzi stany zapalne.

Sok z buraka ze względu na zawartość związków przeciwzapalnych jest odpowiedni dla osób cierpiących na problemy ze stawami.

Leczenie niedokrwistości

leczenie niedokrwistości
© Photogenica

Wiele osób zmaga się z anemią, która jest powodowana niską zawartością hemoglobiny we krwi. Duża zawartość fosforu, żelaza i witamin pomaga w leczeniu niedokrwistości, dlatego regularne spożywanie buraków wskazane jest dla osób cierpiących na anemię.

Poza tym składniki odżywcze zawarte w buraku są bardzo użyteczne w powstrzymywaniu komórek rakowych. Dlatego zaleca się, aby osoby mające skłonności genetyczne do zachorowania na nowotwór, wprowadziły buraki do swojej codziennej diety.

Leczą cukrzycę

art
© Photogenica

Buraki posiadają kwas, który pomaga regulować produkcję insuliny w organizmie. Badania potwierdziły, że buraki są odpowiednim warzywem dla osób z cukrzycą.

Buraki są również bardzo pomocne w leczeniu demencji. Duża zawartość magnezu w burakach spowalnia proces demencji u osób starszych. Zaleca się, aby już od około pięćdziesiątego roku życia wprowadzić do codziennej diety przetwory z buraków.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas