Właściwości zdrowotne prosa (kaszy jaglanej)
Jeśli myślisz, że proso jest używane jedynie jako pasza dla zwierząt lub ziarno dla ptaków, jesteś w błędzie. Dzięki zauważalnym korzyściom zdrowotnym, proso zyskuje coraz większą popularność jako produkt dla ludzi, ponieważ nie zwiera glutenu i ma wiele wartości odżywczych. Proso jest spożywane już od wieków, początkowo w Afryce i Indiach, a dla wielu ludzi na świecie stanowi podstawę diety. Najbardziej popularne jest proso perłowe, które dostarcza wielu minerałów i składników odżywczych oraz jest wyjątkowo smaczne. Proso może być podawane z wieloma różnymi potrawami, na przykład w zupach i gulaszach, a także jako dodatek do smoothies i do wypieków.
Zapobiega cukrzycy
Proso jest dobrym źródłem magnezu, który zwiększa efektywność działania insuliny, zapobiegając rozwojowi cukrzycy. Badania wykazały, że ludzie, którzy dostarczają swoim organizmom dużo magnesu, mają o 30% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Jest źródłem energii
Proso jest niewiarygodnie tanim źródłem wartości odżywczych i energii, dlatego też jest tak popularnym pokarmem w najbiedniejszych krajach rozwijających się. Zawiera dużo skrobi, która dostarcza energii. Proso jest także bogate w błonnik i białko. Aminokwasy, których dostarcza proso perłowe są o wiele łatwiej wchłaniane przez organizm, niż te zawarte w pszenicy.
Zapobiega anemii
Proso zawiera doskonałą kombinację składników do walki z niedoborem żelaza
w organizmie. Poza samym żelazem, które jest niezbędne przy leczeniu anemii, proso dostarcza także witaminę C, która wspomaga wchłanianie żelaza do krwiobiegu. Spożywanie prosa jest uważane za bardziej efektywny sposób zapobiegania i leczenia anemii, niż przyjmowanie suplementów diety z żelazem.
Nie zawiera glutenu
Jeżeli nie tolerujesz glutenu lub cierpisz na celiakię, możesz z powodzeniem zastąpić pszenicę prosem. To zdrowe ziarno może być wykorzystywane przy pieczeniu chleba, ciast i ciasteczek.
Pomaga się zrelaksować
Proso zawiera także aminokwas tryptofan, który w naturalny sposób ukoi twoje nerwy. Pomoże ci lepiej radzić sobie ze stresem w ciągu dnia i cieszyć się spokojnym, głębokim snem w nocy. Proso zmniejszy także ciśnienie krwi, które jest częstym powodem bólów głowy i zaburzeń lękowych.
Wzmacnia kości
Ostatnią korzyścią zdrowotną, o której wspomnimy, jest wzmacnianie kości. Proso jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł wapnia i witaminy D. Jedzenie go wzmocni układ kostny oraz zęby, pomoże w zapobieganiu występowania chorób, na przykład osteoporozy. Proso jest także doskonałym dodatkiem do diety dla dzieci, ponieważ dostarcza im niezbędny wapń, wspomaga rozwój ich zębów i kości.