Włosi wierzą, że przynosi bogactwo. Lenticchie – noworoczny przysmak na dostatek

Jak przygotować lenticchie?
Jak przygotować lenticchie?123RF/PICSEL

Lenticchie w kulturze włoskiej

Zobacz również:

    Włoska potrawa z soczewicy - co kupić?

    Włosi uważają soczewicę za symbol dostatku
    Włosi uważają soczewicę za symbol dostatku123RF/PICSEL
    • 250 g surowej soczewicy
    • 30 g pokrojonego w kostkę boczku
    • 1 duża cebula
    • 1 seler
    • 1 marchewka
    • 1 liść szałwii
    • 400 g pulpy pomidorowej
    • oliwa z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz do smaku

    Jak przygotować przysmak w domu?

    1. Zaczynamy od włożenia soczewicy do miski, następnie zalewamy ją zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia na kilka godzin.
    2. Po tym czasie osuszamy ziarna, wkładamy do czystego garnka, napełniamy zimną wodą i gotujemy przez godzinę.
    3. Cebulę, selera oraz marchewkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy,  które doprawiamy liściem szałwii.
    4. Na skwierczącą oliwę wrzucamy boczek oraz warzywa i podgrzewamy przez 10 minut. Kolejno dodajemy pulpę pomidorową, dosypujemy sól oraz pieprz i pozostawiamy na niewielkim ogniu na 15 minut.
    5. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 10-15 minut. Lenticchie podajemy na ciepło. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Zupa pieprzowa na soczewicyPolsatPolsat