Włosi wierzą, że przynosi bogactwo. Lenticchie – noworoczny przysmak na dostatek

Kuchnia włoska to jedna z najpopularniejszych kuchni europejskich. W drodze na podium gonią ją tylko potrawy wywodzące się z tradycji francuskiej. Włosi chętnie opierają swoje przepisy na dużej ilości warzyw, przede wszystkim pomidorów, cebuli oraz czosnku, a także oliwie czy owocach morza. Początek stycznia to czas, kiedy we włoskich kuchniach króluje lenticchie, danie na bazie soczewicy, które ma gwarantować pomyślność w Nowym Roku.

Jak przygotować lenticchie?
Jak przygotować lenticchie?123RF/PICSEL

Lenticchie w kulturze włoskiej

Przełom grudnia i stycznia to nie tylko czas przygotowań do świąt, ale także zapowiedź sylwestrowych szaleństw i wchodzenia w Nowy Rok z energią i planami do zrealizowania. W tym czasie nie tylko polskie stoły uginają się od przepysznego jedzenia. Na włoskich przyjęciach lub spotkaniach z rodziną, zwłaszcza tych w rejonie Kalabrii i Sycylii, nie może zabraknąć lenticchie.

We włoskich wierzeniach ludowych przysmak utożsamiany jest z dostatkiem finansowym oraz szczęściem mającym nie opuścić spożywających go osób przez najbliższe 12 miesięcy. Dlaczego akurat lenticchie powiązano z bogactwem? Wszystko za sprawą obecnej w daniu soczewicy, której ziarenka przypominają niewielkie i złociste monety.

Włoska potrawa z soczewicy - co kupić?

Włosi uważają soczewicę za symbol dostatku
Włosi uważają soczewicę za symbol dostatku123RF/PICSEL

Lenticchie częściowo możemy zaliczyć do zup, choć nie do końca. Oryginalne włoskie danie konsystencją bardziej przypomina gęsty gulasz. Danie wymaga tylko kilku podstawowych składników, jednak jego przygotowanie może być czasochłonne i wymaga odpowiedniego zbalansowania składników oraz dobrania czasu przyrządzania soczewicy.

Składniki:

  • 250 g surowej soczewicy
  • 30 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 seler
  • 1 marchewka
  • 1 liść szałwii
  • 400 g pulpy pomidorowej
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować przysmak w domu?

  1. Zaczynamy od włożenia soczewicy do miski, następnie zalewamy ją zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia na kilka godzin.
  2. Po tym czasie osuszamy ziarna, wkładamy do czystego garnka, napełniamy zimną wodą i gotujemy przez godzinę.
  3. Cebulę, selera oraz marchewkę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy,  które doprawiamy liściem szałwii.
  4. Na skwierczącą oliwę wrzucamy boczek oraz warzywa i podgrzewamy przez 10 minut. Kolejno dodajemy pulpę pomidorową, dosypujemy sól oraz pieprz i pozostawiamy na niewielkim ogniu na 15 minut.
  5. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę dodajemy do reszty składników, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez 10-15 minut. Lenticchie podajemy na ciepło. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Zupa pieprzowa na soczewicyPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas