Włoska kanapka z twarożkiem

Aktualizacja

Włoska kanapka z twarożkiem to świetny pomysł na śniadanie. Twarożek z chrupiącą rzodkiewką i intensywnym smakiem młodej cebulki to klasyk, ale nie zaszkodzi mu odrobina południowej fantazji. Wystarczy zastąpić ostre rzodkiewki cierpką oliwką, a twaróg zamienić na słoną fetę. Tak powstaje włoska kanapka z twarożkiem!

ser feta z oliwkami
Włoska kanapka z twarożkiem to zaskakująca propozycja123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie sera feta
  • pół słoika zielonych oliwek (mogą być z nadzieniem)
  • świeże zioła (kolendra, czosnek niedźwiedzi lub pietruszka)
  • sól (opcjonalnie), pieprz
  • oliwa

Włoska kanapka z twarożkiem - przygotowanie

Ser przy pomocy widelca rozgniatamy w miseczce. Warto dolać odrobinę oliwy, tak by stał się gładszy, o lepszej konsystencji.

Oliwki i zioła siekamy na drobno, łączymy z serem i jeszcze raz mieszamy.

Gotową pastę kanapkową warto poprószyć świeżo mielonym pieprzem. I uwaga: nie przesadźmy z solniczką - ser feta sam w sobie ma głęboko słony smak.

Sprawdź też inne śniadaniowe przepisy:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Zupa z suszonych pomidorówPolsat