Ta czynność podczas grillowania spędza wszystkim sen z powiek. A wystarczy jedno warzywo
Sezon na narodowy sport Polaków trwa w najlepsze, bo tak z przymrużeniem oka mówi się o grillowaniu w kraju nad Wisłą. Jednak miłe chwile z przyjaciółmi na świeżym powietrzu przy pysznym jedzeniu kończą się w momencie, kiedy należy umyć oblepionego przypalonym tłuszczem grilla. Teraz okazuje się, że jest na to szybki i prosty sposób.
Karkówka, kiełbaska, warzywa - to między innymi tymi smakołykami zajadamy się podczas spotkania ze znajomymi przy grillu. I choć "kucharzenie" na świeżym powietrzu to czynność z gatunku tych przyjemnych, tak doprowadzenie grilla do czystości jest bardzo często uporczywe, nieprzyjemne i czasochłonne.
Jednym z najtrudniejszych do wyczyszczenia elementów grilla jest jego ruszt, który niemal w całości pokrywa się przypalonym tłuszczem, resztkami jedzenia i dymem. Po zakończeniu grillowania wszystkie pozostałości na ruszcie twardnieją, tworząc trudną do usunięcia skorupę.
Na rynku dostępnych jest wiele chemicznych preparatów przeznaczonych do czyszczenia grilla, ale nie zawsze ich skuteczność i cena pokrywa się z naszymi oczekiwaniami. Warto zatem postawić na naturalny, prosty i szybki sposób, dzięki któremu dokładnie wyczyścimy ruszt. Wystarczy, że sięgniemy po połowę cebuli.
Jak wyczyścić grilla za pomocą cebuli?
Choć może wydawać się to nieprawdopodobne, to zapewniamy, że działa. Połowa cebuli doskonale sprawdza się podczas czyszczenia grilla. Jak się do tego zabrać? To bardzo proste.
Pamiętajmy, że ruszt od grilla najlepiej czyścić, gdy jest on jeszcze ciepły, co nie spowoduje zaschnięcia osadzonych na nim resztek tłuszczu, sosów, warzyw czy mięsa. Jedną cebulę kroimy na pół, nabijamy na widelec i płaską częścią cebuli szorujemy po ruszcie.
Cebula doskonale zbierze cały brud z rusztu, a przy tym nie zostawi po sobie przykrego zapachu. Metoda czyszczenia grilla za pomocą cebuli będzie jeszcze skuteczniejsza, kiedy ruszt uprzednio spryskamy octem lub sokiem z cytryny. Gotowe!