Wstaw do piekarnika na kilka minut. Chrupiącą przekąskę zjesz bez wyrzutów sumienia

Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Jak zrobić chipsy z jarmużu?123RF/PICSEL

Właściwości jarmużu nie znikają mimo obróbki

Chipsy z jarmużu możesz serwować z jogurtowym dipem
Chipsy z jarmużu możesz serwować z jogurtowym dipem123RF/PICSEL

Jak zrobić chipsy z jarmużu?

  • 300-400 g świeżego jarmużu
  • 6 łyżek roślinnego oleju do smażenia
  • ½ łyżeczki soli
  • opcjonalnie: sproszkowana papryka słodka, wędzona lub ostra — wedle indywidualnych preferencji
  1. Liście jarmużu umyj i osusz. Pamiętaj o wycięciu grubych łodyg oraz włókien biegnących przez środek. Podziel liście na kawałki o długości około 3 centymetrów.
  2. Wsyp liście do dużej miski, następnie polej olejem i dodaj przyprawy.
  3. Rozłóż pojedynczą warstwę liści na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C (w trybie góra-dół). Pieczenie z każdej strony powinno trwać od trzech do pięciu minut. Chipsy z jarmużu powinny być chrupiące, ale nie spalone. Inaczej będzie w nich dominować gorzki smak.

Zobacz również:

    Chipsy z jarmużu na różne sposoby i okazje

    Domowe chipsy - z cukinii!Interia KulinariaInteria Kulinaria