Dwie łyżki wystarczą. Opanujesz skoki ciśnienia i usuniesz złogi

Otręby owsiane nie są wyborem pierwszej potrzeby, kiedy udajemy się na zakupy, ale jedno jest jednak pewne: warto mieć małą paczuszkę w domowej spiżarni. Fakt, idealnie nadają się do zajadania się w trakcie śniadania, ponieważ dodają energii i sycą na długo. Zalet ze spożywania otrębów jest więcej, a nasze jelita po takim posiłku będą pracowały bez zarzutu.

Otręby owsiane są wypierane przez płatki, ale oba produkty są zdrowe dla jelit
Otręby owsiane są wypierane przez płatki, ale oba produkty są zdrowe dla jelit123RF/PICSEL

Otręby owsiane: kupisz je za grosze

Otręby owsiane są dostępne praktycznie w każdym sklepie, więc nie ma problemu z ich nabyciem. Rzadko są jednak wybierane, ponieważ zazwyczaj traktowane są jako dodatek np. do wypieków i mało kiedy odgrywają pierwsze skrzypce. Otręby owsiane są bardzo wartościowe, chociaż tak naprawdę są produktem ubocznym przemiału ziaren: pozyskiwane są z łuski, która nie trafia do mąki.

Okazuje się, że to ogromna dawka błonnika pokarmowego, który jest wspaniałą pożywką dla naszych jelit. Oczywiście, ten produkt zawiera o wiele więcej cudownych dla zdrowia substancji, więc to kolejny argument, aby sięgać po niego, jak najczęściej.

„Ewa gotuje”: Barszcz biały na otrębachPolsat

Na co dobre są otręby?

Otręby to skarbnica kluczowych dla życia pierwiastków
Otręby to skarbnica kluczowych dla życia pierwiastków123RF/PICSEL

Aby sprawdzić, na co dobre są otręby owsiane, trzeba przyjrzeć się temu, jaki skład oferują. Zacząć trzeba od błonnika, który dobroczynnie działa na jelita: on pomaga pozbyć się złogów, zredukować poziom glukozy oraz ciśnienia tętniczego w organizmie, a także nasycić na długo, co eliminuje napady wilczego głodu. Otręby owsiane to także źródło pełnowartościowego białka, czyli katalizatora wszystkich procesów zachodzących w naszym ciele, ale to także cenny surowiec energetyczny. Rzadko wspomina się, że w ziarenkach znaleźć można także selen i cynk (wspierają odporność), potas i magnez (dobre na pracę serca i mózgu) oraz żelaza (wzmacnia krew oraz zapobiega anemii).

Jak prawidłowo spożywać otręby owsiane?

Otrębów owsianych nie wolno jeść bez opamiętania, nawet ze świadomością faktu, że są zdrowe. W tym wypadku obowiązuje stara zasada: co za dużo, to niezdrowo. Zatem, ile powinno się ich jeść codziennie? Wystarczą dwie łyżki dziennie: jedna na śniadanie, a druga np. na drugie śniadanie albo podwieczorek.

Jak spożywać otręby owsiane? Oczywiście, można dodawać je albo do mleka, albo do jogurtu naturalnego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać je do wytrawnych wypieków, jako zagęstnik do zup, ale także można dodawać je do panierki oraz placków i naleśników.

Niestety, ze względu na fakt, że otręby zawierają mnóstwo błonnika, więc zbyt duża jego dawka może powodować rozstrój żołądka. Na dodatek nie powinny z niego korzystać osoby, które cierpią z powodu choroby wrzodowej, czy zapalenia jelit.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas