Wsyp łyżeczkę do ziemniaków. Będą gotowe za 10 minut
Mięso w piekarniku już dochodzi, a ziemniaki są nadal twarde? Niezapowiedziani goście nagle wpadli na obiad? Jesteś umówiony i chcesz przygotować szybki obiad? W każdej z tych sytuacji jest jeden ratunek: łyżeczka sody. Ten prosty trik sprawi, że ugotujesz ziemniaki w 10 minut! A jeśli zastosujesz jeszcze kilka innych zasad, kartofle będą gotowe jeszcze szybciej.
Jak szybko ugotować ziemniaki?
Wiele osób gotuje ziemniaki w tradycyjny sposób: obiera je, myje, zalewa wodą i stawia garnek na palniku. Można znacznie skrócić czas gotowania ziemniaków, wrzucając je do wrzątku. Jeśli zależy nam na szybkim przygotowaniu obiadu, wodę warto zagotować w czajniku elektrycznym i wlać ją do garnka z ziemniakami.
Jak szybko ugotować ziemniaki? Kartofle będą miękkie znacznie szybciej jeśli pokroisz je na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Zanurzone we wrzątku pod taką postacią nadal będą smakowały, jak gotowane ziemniaki, a znacznie szybciej zmiękną.
Soda dobra na wszystko
O kuchennych i ogrodowych zastosowaniach sody napisano już wiele. Ten biały proszek można znaleźć chyba w każdej kuchni, a jeśli nadal go nie masz, to czas wybrać się na zakupy! Soda jest bowiem odpowiedzią na pytanie: jak szybko ugotować ziemniaki.
Wystarczy, że pokrojone w drobne kawałki kartofle zalejesz niewielką ilością gorącej wody, tak by delikatnie przykrywała ziemniaki, posolisz je i wsypiesz do garnka łyżeczkę sody. Teraz wystarczy przykryć garnek pokrywką i gotować. Po dziesięciu minutach będziesz cieszyć się smakiem miękkich kartofli.