Wyglądają jak obłoczki, słodko smakują. Naleśniki biszkoptowe rozpływają się w ustach

Jak przygotować smakowite naleśniki biszkoptowe?
Jak przygotować smakowite naleśniki biszkoptowe?123RF/PICSEL

Czy ciasto na naleśniki może być bez jajek?

Naleśniki biszkoptowe - idealne na przekąskę

Smażenie naleśników biszkoptowych nie jest trudnym zadaniem
Smażenie naleśników biszkoptowych nie jest trudnym zadaniem123RF/PICSEL
  • 250 ml mleka
  • ¾ szklanki wody gazowanej
  • 160 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 1-2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki proszku od pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • masło klarowane

Jak zrobić mięciutkie i puszyste naleśniki?

  1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek, a następnie białka odkładamy na bok i pozostawiamy na kilka minut.
  2. Do żółtek dodajemy cukier i zaczynamy ubijać mikserem na puszystą pianę. Kiedy zaczną podwajać objętość, stopniowo dolewamy mleko i wodę gazowaną.
  3. Masę wzbogacamy o przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz porcję oleju roślinnego. Za pomocą silikonowej szpatułki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. W następnym kroku przechodzimy do białek. Doprawiamy je szczyptą soli i zaczynamy ubijać na sztywną pianę. Gotową przekładamy do ciasta i delikatnie łączymy.
  5. Na patelni do naleśników rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i wlewamy pełną chochlę ciasta. Rozprowadzamy je na całej powierzchni i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  6. Po każdym naleśniku smarujemy patelnię cienką warstwą tłuszczu i smażymy aż do ostatniej porcji ciasta.
  7. Gotowe naleśniki biszkoptowe doskonale smakują z dżemem, kremem budyniowym, serkiem mascarpone, musem owocowym, słodkimi polewami i świeżymi owocami. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat