Wyglądem nie zachęcają, ale ich walory smakowe to mistrzostwo świata
Być może ich wygląd nie jest porywający, ale w tym przypadku najważniejsze są walory smakowe, a szare kluski, o których właśnie mowa, mają ich pod dostatkiem. Jak przygotować tę pyszną potrawę, po które składniki sięgnąć i z jaką okrasą ją serwować?
Szare kluski - charakterystyka
Szare kluski wpisano w 2007 r. na listę produktów tradycyjnych w kategorii gotowe dania i potrawy w województwie wielkopolskim. Tradycyjne szare kluski powinny się charakteryzować nieregularną powierzchnią i ciemnoszarym kolorem. Szare kluski, w zależności od regionu, w którym są przygotowywane, potocznie nazywane są również kulankami, skubankami, sztaplarkami oraz nagusami.
"Szare kluski były obecne na wielkopolskich stołach od bardzo dawna, a receptura i technika ich przygotowywania nie uległa na przestrzeni lat żadnym zmianom. Podstawowym surowcem do wyrobu szarych klusek są surowe starte ziemniaki, które nadają potrawie szarą barwę, będącą źródłem pochodzenia ich nazwy. Do startych ziemniaków dodaje się jajka, mąkę pszenną, sól i wszystko wyrabia na jednolitą masę" - czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Szare kluski - składniki
Do przygotowania szarych klusek potrzebujemy następujących składników:
- 1 kg ziemniaków mączystych,
- 160 g mąki pszennej uniwersalnej lub mąki żytniej typ 720,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- 300 g boczku surowego wędzonego,
- 2 cebule,
- olej do smażenia.
Szare kluski - przepis
Ziemniaki obieramy, myjemy i przecieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie starte ziemniaki przekładamy na gęste sito lub gazę i pozbywamy się nadmiaru wody. Na dnie naczynia z wodą z ziemniaków po kilku minutach zgromadzi się skrobia ziemniaczana, której się nie pozbywamy. Zgromadzoną skrobię przekładamy do miski z przetartymi ziemniakami i dodajemy jeszcze dwie łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej.
Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i sól. Całość dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z solą, na łyżkę nabieramy naszej masy ziemniaczanej i delikatnie przekładamy ją do gotującej się wody. Kluski gotujemy ok. trzech minut. Po tym czasie powinny wypłynąć na powierzchnię wody.
Okrasą dla naszych szarych klusek jest boczek i cebulka. Boczek kroimy na kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i również przesmażamy. Tak przygotowaną okrasą polewamy nasze szare kluski.