W najprostszej wersji smakują najlepiej. Lane kluseczki jak z babcinej kuchni

Jak zrobić tradycyjne lane kluski?
Jak zrobić tradycyjne lane kluski?123RF/PICSEL

Do czego pasują lane kluski?

Zobacz również:

    • curry,
    • kurkuma,
    • czosnek granulowany
    • słodka czerwona papryka,
    • świeżo mielony czarny pieprz.

    Lane kluski - przepis krok po kroku

    Lane kluski przygotujesz z trzech składników
    Lane kluski przygotujesz z trzech składników 123RF/PICSEL
    • 2 duże jajka,
    • 3-4 pełne łyżki mąki pszennej,
    • ½ łyżeczki soli.
    1. Do miski wbijamy całe jajka, przesiewamy mąkę i doprawiamy odrobiną soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta bez grudek.
    2. W dużym garnku zagotowujemy wodę razem z solą. Kiedy zobaczymy, że zaczyna wrzeć, delikatnym strumieniem wlewamy do środka porcje ciasta.
    3. Jeśli zauważymy, że ciasto jest zbyt rzadkie i rozpływa się w naczyniu, dosypmy jeszcze odrobinę mąki. Nieco za gęstą konsystencję szybko poprawimy dodatkiem wody.
    4. Kluski lane gotujemy ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając. W ten sposób zapobiegniemy ich przyklejaniu się do siebie.
    5. Gotowe kluseczki odcedzamy na sicie. Możemy także zdecydować się na wlanie ciasta bezpośrednio do mleka, zupy lub sosu. Smacznego!

    Jak poprawić smak lanych klusek?

    Zmysłowe smaki: Kluski na parze z sosem malinowymZmysłowe smakiInteria.tv