Wykorzystaj do tego wodę po gotowaniu suszonych grzybów. Urozmaicisz przepisy nie tylko w te święta

Wywar z grzybów wykorzystamy do przygotowania aromatycznej zupy
Wywar z grzybów wykorzystamy do przygotowania aromatycznej zupy123RF/PICSEL
  • Spożywanie wigilijnych potraw z grzybami ma zapewnić wszystkim domownikom oraz gościom przychylność zmarłych.
  • Grzyby znajdziemy w tradycyjnych przepisach świątecznych w niemal wszystkich regionach Polski.
  • W wielu domach to właśnie od zupy grzybowej rozpoczyna się wigilijną wieczerzę. Na Podlasiu będzie to barszcz grzybowy na zakwasie, a w rejonie Podkarpacia króluje postny żur ze sporą ilością suszonych grzybów.

Grzyby - smaczne źródło witamin

  • witaminę C,
  • tiaminy,
  • kobalaminy,
  • witaminę D,
  • witaminę E.

Wpływ grzybów na zdrowie

Grzyby, choć zdrowe, zaliczane są do produktów ciężkostrawnych
Grzyby, choć zdrowe, zaliczane są do produktów ciężkostrawnych123RF/PICSEL
  • immunostymulujące,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • hipoglikemiczne,
  • antyoksydacyjne.

Suszone grzyby na wigilijnym stole

  • tradycyjna kapusta z grzybami,
  • wigilijny żur grzybowy,
  • uszka z grzybami,
  • pierogi z kapustą kiszoną i grzybami,
  • wigilijne gołąbki z nadzieniem na bazie kaszy i grzybów,
  • barszcz czerwony na wywarze z grzybów.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów?

Z ugotowanych grzybów przygotujemy smaczny koncentrat
Z ugotowanych grzybów przygotujemy smaczny koncentrat123RF/PICSEL

Przepis na domowy koncentrat grzybowy

  • ok. 3 litry lekko posolonej wody po obgotowanych grzybach leśnych
  • wyparzone słoiki ze szczelną zakrętką
  1. Po dokładnym obgotowaniu grzybów leśnych wyciągamy je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Garnek z pozostałą wodą zostawiamy na minimalnym ogniu bez przykrycia. W ten sposób zachowa cenne witaminy oraz niepowtarzalny smak.
  2. Całość odparowujemy do momentu uzyskania ciemnobrązowego koloru oraz intensywnie grzybowego smaku i aromatu. Przy garnku o pojemności minimum 5 l i zawartości 3 l wody grzybowej, potrwa to ok. 3-4 godzin. Zawiesinę warto od czasu do czasu przemieszać.
  3. Po całkowitym odparowaniu wody przelewamy gotowy koncentrat do wyparzonych wcześniej słoiczków, a następnie zakręcamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  4. Kolejnego dnia zabieramy się za pasteryzowanie. W tym celu wnętrze garnka wykładamy ścierką, a następnie wkładamy słoiki, pamiętając o zachowaniu odstępu. Wlewamy wodę do połowy ich wysokości i gotujemy przez 15-20 minut od momentu ponownego zawrzenia.
  5. Koncentrat z powodzeniem wykorzystamy jako bazę do zup i sosów oraz dodatek do placków i kaszy gryczanej. Gotowy produkt jest dość słony, dlatego lepiej dodatkowo nie dosalać potraw, do których go dodajemy.

Zupa grzybowa na wywarze

Aromatyczny wywar z grzybów wykorzystamy do licznych przepisów
Aromatyczny wywar z grzybów wykorzystamy do licznych przepisów123RF/PICSEL
  • 2 l wody
  • 1 l wywaru z grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 szklanka makaronu, np. muszelki
  • 1 łyżka mąki
  1. Do garnka wlewamy zimną wodę, następnie dodajemy marchewki, pietruszkę, pora, obraną cebulę oraz liście laurowe. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 30 minut.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu do wywaru dorzucamy makaron i gotujemy przez 7-10 minut. W kolejnym kroku dolewamy wcześniej przygotowany wywar grzybowy oraz śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i odrobiną zupy. Całość mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis na sos grzybowy do mięsInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?