Wykorzystaj do tego wodę po gotowaniu suszonych grzybów. Urozmaicisz przepisy nie tylko w te święta

Wywar z grzybów wykorzystamy do przygotowania aromatycznej zupy
Wywar z grzybów wykorzystamy do przygotowania aromatycznej zupy123RF/PICSEL
  • Spożywanie wigilijnych potraw z grzybami ma zapewnić wszystkim domownikom oraz gościom przychylność zmarłych.
  • Grzyby znajdziemy w tradycyjnych przepisach świątecznych w niemal wszystkich regionach Polski.
  • W wielu domach to właśnie od zupy grzybowej rozpoczyna się wigilijną wieczerzę. Na Podlasiu będzie to barszcz grzybowy na zakwasie, a w rejonie Podkarpacia króluje postny żur ze sporą ilością suszonych grzybów.

Grzyby - smaczne źródło witamin

  • witaminę C,
  • tiaminy,
  • kobalaminy,
  • witaminę D,
  • witaminę E.

Wpływ grzybów na zdrowie

Grzyby, choć zdrowe, zaliczane są do produktów ciężkostrawnych
Grzyby, choć zdrowe, zaliczane są do produktów ciężkostrawnych123RF/PICSEL
  • immunostymulujące,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • hipoglikemiczne,
  • antyoksydacyjne.

Zobacz również:

    Suszone grzyby na wigilijnym stole

    • tradycyjna kapusta z grzybami,
    • wigilijny żur grzybowy,
    • uszka z grzybami,
    • pierogi z kapustą kiszoną i grzybami,
    • wigilijne gołąbki z nadzieniem na bazie kaszy i grzybów,
    • barszcz czerwony na wywarze z grzybów.

    Jak wykorzystać wodę po gotowaniu grzybów?

    Z ugotowanych grzybów przygotujemy smaczny koncentrat
    Z ugotowanych grzybów przygotujemy smaczny koncentrat123RF/PICSEL

    Przepis na domowy koncentrat grzybowy

    • ok. 3 litry lekko posolonej wody po obgotowanych grzybach leśnych
    • wyparzone słoiki ze szczelną zakrętką
    1. Po dokładnym obgotowaniu grzybów leśnych wyciągamy je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Garnek z pozostałą wodą zostawiamy na minimalnym ogniu bez przykrycia. W ten sposób zachowa cenne witaminy oraz niepowtarzalny smak.
    2. Całość odparowujemy do momentu uzyskania ciemnobrązowego koloru oraz intensywnie grzybowego smaku i aromatu. Przy garnku o pojemności minimum 5 l i zawartości 3 l wody grzybowej, potrwa to ok. 3-4 godzin. Zawiesinę warto od czasu do czasu przemieszać.
    3. Po całkowitym odparowaniu wody przelewamy gotowy koncentrat do wyparzonych wcześniej słoiczków, a następnie zakręcamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    4. Kolejnego dnia zabieramy się za pasteryzowanie. W tym celu wnętrze garnka wykładamy ścierką, a następnie wkładamy słoiki, pamiętając o zachowaniu odstępu. Wlewamy wodę do połowy ich wysokości i gotujemy przez 15-20 minut od momentu ponownego zawrzenia.
    5. Koncentrat z powodzeniem wykorzystamy jako bazę do zup i sosów oraz dodatek do placków i kaszy gryczanej. Gotowy produkt jest dość słony, dlatego lepiej dodatkowo nie dosalać potraw, do których go dodajemy.

    Zupa grzybowa na wywarze

    Aromatyczny wywar z grzybów wykorzystamy do licznych przepisów
    Aromatyczny wywar z grzybów wykorzystamy do licznych przepisów123RF/PICSEL
    • 2 l wody
    • 1 l wywaru z grzybów
    • 2 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1 por
    • 1 cebula
    • 3 liście laurowe
    • ½ szklanki śmietany 18%
    • 1 szklanka makaronu, np. muszelki
    • 1 łyżka mąki
    1. Do garnka wlewamy zimną wodę, następnie dodajemy marchewki, pietruszkę, pora, obraną cebulę oraz liście laurowe. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 30 minut.
    2. Po upływie wyznaczonego czasu do wywaru dorzucamy makaron i gotujemy przez 7-10 minut. W kolejnym kroku dolewamy wcześniej przygotowany wywar grzybowy oraz śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i odrobiną zupy. Całość mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Przepis na sos grzybowy do mięsInteria KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?