Szybki ratunek dla przesolonej zupy. Wystarczy zaledwie 15 minut

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak pozbyć się nadmiaru soli z zupy? Wrzuć na 15 minut i odczekaj
Jak pozbyć się nadmiaru soli z zupy? Wrzuć na 15 minut i odczekaj123RF/PICSEL

Jak pozbyć się nadmiaru soli z zupy? Sztuczek jest kilka

Co zrobić jak jest zupa za słona? Nic straconego, dasz radę ją uratować
Co zrobić jak jest zupa za słona? Nic straconego, dasz radę ją uratować123RF/PICSEL

Co zrobić jak jest zupa za słona? Nic straconego, dasz radę ją uratować

  • Ziemniak do przesolonej zupy. Kuchenną katastrofę uratować może niepozorne warzywo. Ziemniak, wyjątkowo dobrze znany Polakom, kiedy trafi do słonej zupy szybko "wyciągnie" z niej nadmiar niepożądanego produktu. Warzywo wystarczy obrać, umyć, a kolejno dodać do gotującej się polewki i zostawić w niej na 15 minut. Po tym czasie należy go usunąć z wywaru.
  • Co zabija smak soli? Ryż. Z przesoloną zupą rozprawić może się także ryż. Do wywaru włożyć należy woreczek - nie zaś pojedyncze ziarna, a kolejno gotować przez około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć woreczek z zupy.
  • Co neutralizuje sól? Jabłko. Ze słonym smakiem zawalczyć może też jabłko. Poćwiartowany owoc wystarczy wrzucić na 10 minut do gotującego się wywaru. Po upływie tego czasu jabłko należy usunąć - by zupa nie nabrała jabłkowego posmaku.
  • Jak naprawić zupę, która jest zbyt słona? W przypadku niewielkiego przesolenia sprawdzić może się skórka z chleba. Tę wystarczy wrzucić do zupy na kilka minut, a potem wyjąć.
„Ewa gotuje”: Zupa z pieczonej cebuliPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?