Szybki ratunek dla przesolonej zupy. Wystarczy zaledwie 15 minut
Zupy – sycące i smaczne – stanowią podstawę menu w wielu polskich domach. Systematycznie lądując na stołach, są bowiem w stanie zaskoczyć najbardziej wymagające podniebienie. Ale chociaż w wielu przypadkach łatwe w przygotowaniu, lubią sprawiać psikusy. Co zrobić, kiedy zupa jest zbyt słona? Wystarczy 15 minut, by uratować jej smak.
Spis treści:
Jak pozbyć się nadmiaru soli z zupy? Sztuczek jest kilka
Gdy lądują na stole, wielu cieknie ślinka - bo aż trudno wyobrazić sobie obiad bez udziału w nim pomidorowej, ogórkowej, jarzynowej czy kapuśniaku (a za nimi całej rzeszy innych, prawdziwie polskich zup). Polacy upodobali sobie ich smak do tego stopnia, że nazywa się ich rekordzistami w jedzeniu pierwszych dań.
Zobacz również:
Przeciętny obywatel rocznie ma zjadać ponad 100 litrów różnego rodzaju polewek, każdorazowo zachwycając się ich smakiem. Doceniamy przy tym również ich umiejętności. Zupy dostarczają bowiem do organizmu wielu składników odżywczych, na czele z minerałami, a te z dużą zawartością warzyw również mnóstwa witamin, kwasów organicznych oraz regulującego trawienie błonnika. Zupy dodatkowo dobrze nawadniają, nie tuczą i rozgrzewają - przez co szczególnie chętnie sięgamy po nie w okresie jesienno-zimowym.
Polacy, uwielbiając zupy, mają być też mistrzami w ich przyrządzaniu - zgodnie podkreślając, że łatwość przygotowania jest jedną z ich największych zalet. Zdarza się jednak, że nawet najprostszy przepis przysparza problemów. Zwłaszcza, kiedy (czasami zupełnie przez przypadek) do zupy trafi zbyt duża ilość soli. Nic jednak straconego.
Zobacz również: Turyści wybrali najlepsze polskie dania. Zaskakujący ranking
Co zrobić jak jest zupa za słona? Nic straconego, dasz radę ją uratować
Wystarczy chwila nieuwagi, by do zupy trafiło więcej soli, niż było to przewidziane. Wówczas polewka zmienia smak i nieco odstrasza. Nie ma jednak powodów do paniki. Pomogą proste sposoby, które jak "asa z rękawa" systematycznie wyciągają doświadczone kucharki.
- Ziemniak do przesolonej zupy. Kuchenną katastrofę uratować może niepozorne warzywo. Ziemniak, wyjątkowo dobrze znany Polakom, kiedy trafi do słonej zupy szybko "wyciągnie" z niej nadmiar niepożądanego produktu. Warzywo wystarczy obrać, umyć, a kolejno dodać do gotującej się polewki i zostawić w niej na 15 minut. Po tym czasie należy go usunąć z wywaru.
- Co zabija smak soli? Ryż. Z przesoloną zupą rozprawić może się także ryż. Do wywaru włożyć należy woreczek - nie zaś pojedyncze ziarna, a kolejno gotować przez około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć woreczek z zupy.
- Co neutralizuje sól? Jabłko. Ze słonym smakiem zawalczyć może też jabłko. Poćwiartowany owoc wystarczy wrzucić na 10 minut do gotującego się wywaru. Po upływie tego czasu jabłko należy usunąć - by zupa nie nabrała jabłkowego posmaku.
- Jak naprawić zupę, która jest zbyt słona? W przypadku niewielkiego przesolenia sprawdzić może się skórka z chleba. Tę wystarczy wrzucić do zupy na kilka minut, a potem wyjąć.