Nostalgiczny hit obiadowy z dawnych lat. W PRL-u zajadano się nim na potęgę

Pierogi leniwe to danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli
Pierogi leniwe to danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli123RF/PICSEL
  • Delikatne kluseczki leniwe mogą posklejać się w trakcie gotowania. By tego uniknąć, dolejmy do wody porcję oleju.
  • Pierogi leniwe podajemy na ciepło, od razu po ich ugotowaniu. Babcie oraz mamy najchętniej komponują je ze skwarkami, cebulką lub cukrem pudrem i śmietaną.
  • Zwolennicy nieszablonowych rozwiązań kulinarnych łączą parujące kluski leniwe z kotletem schabowym i mizerią, a nawet mielonymi i buraczkami.

Kluski leniwe - skąd wzięła się ich nazwa?

Jaki ser i mąka do klusek leniwych?

Twaróg tłusty lub półtłusty świetnie sprawdzą się do pierogów leniwych
Twaróg tłusty lub półtłusty świetnie sprawdzą się do pierogów leniwych123RF/PICSEL

Lista zakupów przed gotowaniem

Składniki

  • 0,5 kg twarogu półtłustego,
  • 2 średnie jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ łyżeczki soli.

Domowe kluski leniwe - przepis palce lizać

Jak szybko przygotować kluski leniwe?
Jak szybko przygotować kluski leniwe?123RF/PICSEL
  1. Twaróg w kostce, typu krajanka lub pakowany w specjalnych trójkątach mielimy w maszynce lub przepuszczamy przez praskę ręczną.
  2. Zmielony twaróg przekładamy do miski i dodajemy dwie łyżki miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła.
  3. W kolejnym kroku białko jajka oddzielamy do czystego naczynia, a żółtka dodajemy do masy twarogowej.
  4. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pół szklanki mąki pszennej, np. tortowej, wrocławskiej lub poznańskiej, i pół łyżeczki soli.
  5. Do odłożonych na bok białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Gotową pianę delikatnie przekładamy do masy serowej i mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki.
  6. Na tym etapie ciasto będzie bardzo lepkie, jednak powstrzymajmy się od dodawania kolejnej porcji mąki.
  7. Duży garnek napełniamy wodą, lekko solimy, przykrywamy pokrywką i ustawiamy na średnim ogniu.
  8. Czystą stolnicę lub specjalną matę oprószamy mąką, wykładamy na nią kawałek ciasta, tworzymy z niego wałek i nożem kroimy po skosie niewielkie kluski.
  9. Pierwszą porcję leniwych wrzucamy do gotującej się wody i trzymamy je jeszcze przez minutę od wypłynięcia, a następnie wyciągamy i odsączamy.
  10. Gotowe kluski leniwe podajemy z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Kluski na parze z sosem malinowymZmysłowe smakiInteria.tv