Wyśmienita zupa cebulowa Magdy Gessler. Francuski rarytas przygotujesz w kilka chwil

Zupa cebulowa to danie pożywne i zdrowe
Zupa cebulowa to danie pożywne i zdrowe123RF/PICSEL/VIPHOTOEast News

Skąd się wzięła zupa cebulowa?

Dlaczego warto jeść zupę cebulową?

Przepis na zupę cebulową z grzankami Magdy Gessler

  • kilogram cebuli pokrojonej w piórka,
  • cztery ząbki czosnku,
  • 200 mililitrów białego, wytrawnego wina,
  • cztery łyżki masła,
  • świeży tymianek,
  • cztery liście laurowe,
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
  • 600 mililitrów dobrego bulionu wołowego,
  • bagietka (może być czerstwa),
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • 100 gramów startego żółtego sera lub parmezanu.
  1. W garnku rozpuść masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją na małym ogniu, a potem dołóż posiekany tymianek i czosnek.
  2. Do składników dolej wino i lekko zamieszaj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż alkohol wyparuje.
  3. Następnie do garnka wlej bulion i dodaj liście laurowe, a także sól i pieprz do smaku. Gotuj przez kwadrans na małym ogniu.
  4. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz ją w piekarniku.
  5. Gotową zupę przelej do misek i połóż na wierzchu podpieczone kromki.
  6. Posyp danie startem serem żółtym lub parmezanem. Smacznego!
"Na zdrowie": Czosnek - superfood. Nadaje smak potrawom i jest wyjątkowy zdrowyPOLSAT GOInteria.tv