Wyśmienita zupa cebulowa Magdy Gessler. Francuski rarytas przygotujesz w kilka chwil
Zupa cebulowa to specjał, który wywoła zachwyt wśród twoich gości. Danie pochodzi prosto z Francji, ale króluje również na polskich stołach. Potrawa smakuje najlepiej z chrupiącymi grzankami, które dodają potrawie wybornego smaku. Jak przygotować zupę cebulową według przepisu Magdy Gessler? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Skąd się wzięła zupa cebulowa?
Zupa cebulowa to danie, które wywodzi się z kuchni francuskiej. Bazą potrawy jest bulion mięso-warzywny. Może być również sam warzywny, jeśli ktoś nie spożywa mięsa. Najważniejszym składnikiem jest smażona cebula pokrojona w drobną kostkę. Dodaje zupie wybornego aromatu i sprawia, że rozpływa się w ustach. Na wierzch dania podaje się grzankę posypaną startym serem żółtym lub parmezanem.
Przeczytaj: Smaczny, aromatyczny i bardzo zdrowy. Napar z tego zioła działa na bolące stawy jak plaster przeciwbólowy
Dlaczego warto jeść zupę cebulową?
Danie ma wiele właściwości zdrowotnych: idealne dla osób przebywających na diecie. Cebula ma mało kalorii (około 44) i pomaga walczyć z cukrzycą czy nowotworami. Warzywo zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Szczególnie warto podkreślić obecność fosforu i magnezu. Pierwszy z pierwiastków bierze udział w produkcji energii, wzmacnia kości oraz mięśnie. Magnez natomiast ma niebagatelne znaczenie dla serca. Reguluje pracę organu i zapobiega nierównemu biciu. Co więcej, wpływa na procesy związane z reakcją na stres, zmniejsza zmęczenie i wspomaga procesy pamięciowe.
Przepis na zupę cebulową z grzankami Magdy Gessler
By przygotować zupę cebulową, potrzebujesz kilku składników:
- kilogram cebuli pokrojonej w piórka,
- cztery ząbki czosnku,
- 200 mililitrów białego, wytrawnego wina,
- cztery łyżki masła,
- świeży tymianek,
- cztery liście laurowe,
- łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
- 600 mililitrów dobrego bulionu wołowego,
- bagietka (może być czerstwa),
- sól, świeżo mielony pieprz,
- 100 gramów startego żółtego sera lub parmezanu.
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuść masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją na małym ogniu, a potem dołóż posiekany tymianek i czosnek.
- Do składników dolej wino i lekko zamieszaj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż alkohol wyparuje.
- Następnie do garnka wlej bulion i dodaj liście laurowe, a także sól i pieprz do smaku. Gotuj przez kwadrans na małym ogniu.
- Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz ją w piekarniku.
- Gotową zupę przelej do misek i połóż na wierzchu podpieczone kromki.
- Posyp danie startem serem żółtym lub parmezanem. Smacznego!
Zobacz: