Wyśmienita zupa cebulowa Magdy Gessler. Francuski rarytas przygotujesz w kilka chwil

Zupa cebulowa to specjał, który wywoła zachwyt wśród twoich gości. Danie pochodzi prosto z Francji, ale króluje również na polskich stołach. Potrawa smakuje najlepiej z chrupiącymi grzankami, które dodają potrawie wybornego smaku. Jak przygotować zupę cebulową według przepisu Magdy Gessler? Wyjaśniamy.

Zupa cebulowa to danie pożywne i zdrowe
Zupa cebulowa to danie pożywne i zdrowe123RF/PICSEL/VIPHOTOEast News

Skąd się wzięła zupa cebulowa?

Zupa cebulowa to danie, które wywodzi się z kuchni francuskiej. Bazą potrawy jest bulion mięso-warzywny. Może być również sam warzywny, jeśli ktoś nie spożywa mięsa. Najważniejszym składnikiem jest smażona cebula pokrojona w drobną kostkę. Dodaje zupie wybornego aromatu i sprawia, że rozpływa się w ustach. Na wierzch dania podaje się grzankę posypaną startym serem żółtym lub parmezanem.

Dlaczego warto jeść zupę cebulową?

Danie ma wiele właściwości zdrowotnych: idealne dla osób przebywających na diecie. Cebula ma mało kalorii (około 44) i pomaga walczyć z cukrzycą czy nowotworami. Warzywo zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Szczególnie warto podkreślić obecność fosforu i magnezu. Pierwszy z pierwiastków bierze udział w produkcji energii, wzmacnia kości oraz mięśnie. Magnez natomiast ma niebagatelne znaczenie dla serca. Reguluje pracę organu i zapobiega nierównemu biciu. Co więcej, wpływa na procesy związane z reakcją na stres, zmniejsza zmęczenie i wspomaga procesy pamięciowe.

Przepis na zupę cebulową z grzankami Magdy Gessler

By przygotować zupę cebulową, potrzebujesz kilku składników:

  • kilogram cebuli pokrojonej w piórka,
  • cztery ząbki czosnku,
  • 200 mililitrów białego, wytrawnego wina,
  • cztery łyżki masła,
  • świeży tymianek,
  • cztery liście laurowe,
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
  • 600 mililitrów dobrego bulionu wołowego,
  • bagietka (może być czerstwa),
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • 100 gramów startego żółtego sera lub parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść masło i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją na małym ogniu, a potem dołóż posiekany tymianek i czosnek.
  2. Do składników dolej wino i lekko zamieszaj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż alkohol wyparuje.
  3. Następnie do garnka wlej bulion i dodaj liście laurowe, a także sól i pieprz do smaku. Gotuj przez kwadrans na małym ogniu.
  4. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz ją w piekarniku.
  5. Gotową zupę przelej do misek i połóż na wierzchu podpieczone kromki.
  6. Posyp danie startem serem żółtym lub parmezanem. Smacznego!

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas