Wyśmienity barszcz czerwony. Wypróbuj sprawdzony przepis Magdy Gessler
Barszcz czerwony to wyśmienite danie, które kojarzy z obiadem u babci. Smak dzieciństwa przywrócisz ze sprawdzonym przepisem. Ponadto posiłek ma wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na organizm. Co do zupy dodaje Magda Gessler? Jakie składniki sprawdzą się najlepiej? Dowiesz się z poniższego artykułu.
Dlaczego warto jeść barszcz czerwony?
Do najważniejszych właściwości barszczu czerwonego można zaliczyć aromatyczny zapach i głęboki smak. Jak jednak zupa wpływa na nasze zdrowie? Buraki to skarbnica cennych minerałów, między innymi żelaza. To pierwiastek ważny w diecie osób zmagających się z anemią. Jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do tkanek w całym ciele człowieka. Oprócz tego barszczem czerwonym powinny zajadać się kobiety w ciąży. Zawiera bowiem kwas foliowy, który wpływa na rozwój układu nerwowego płodu. Ponadto to pierwiastek krwiotwórczy i poprawiający pracę serca.
Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler
Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania dania:
- 8 buraków,
- 6 jabłek antonówek,
- 2 duże cebule,
- 3 łyżki octu spirytusowego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 8 ziaren pieprzu,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka cukru,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Obrane i pokrojone buraki włóż do garnka i zalej wodą.
- Dołóż cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, gotuj na małym ogniu.
- Gdy woda zacznie bulgotać, dolej ocet. Gotuj do miękkości buraków.
- Przecedź zupę i przelej do osobnego naczynia.
- Dołóż rozgnieciony czosnek, sól oraz cukier, dokładnie wymieszaj.
- Obrane jabłka wraz ze skórkami włóż do garnka z zupą, by przeszła ich aromatem.
- Po około dwóch godzinach wyciągnij je z barszczu. Smacznego!
Zobacz: