Papryka za ponad 30 złotych? Sprawdziliśmy ceny w warzywniaku i supermarketach

Papryka to jedno z podstawowych warzyw. Wydawałoby się, że jej cena nie powinna być zbyt wysoka, jako że nie jest to produkt luksusowy. Niestety okazuje się, że wcale tak nie jest. Po tym, jak internauci alarmowali o dużych podwyżkach, postanowiliśmy sprawdzić, ile rzeczywiście kosztuje papryka w warzywniaku i supermarketach. Ceny naprawdę porażają.

Na wysokie ceny papryki narzekają nawet sami sprzedawcy
Na wysokie ceny papryki narzekają nawet sami sprzedawcy123RF/PICSEL

Ile obecnie kosztuje papryka?

Okres wysokiej inflacji sprawia, że podwyżki dotykają coraz to kolejnych produktów i usług, często nawet kilkukrotnie. Zdarza się również, że niektóre ceny potrafią nas nieźle zaskoczyć. Dotyczy to tak podstawowych rzeczy chleb, o czym pisaliśmy tutaj: Ile zapłacimy za chleb w 2023 roku? Piekarza ostrzegają: podwyżki są nieuniknione.

Ostatnio internauci zwracają uwagę na rosnące ceny warzyw i owoców. Chodzi m.in. o paprykę - Polacy są w szoku, okazuje się bowiem, że obecnie kosztuje ona... nawet 35 złotych za kilogram! Takie ceny można spotkać w małych sklepach. Warto dodać, że chodzi o zwykłą odmianę, a nie np. bio.

Sprzedawcy tłumaczą wysokie ceny

Sprzedawczyni po zapytaniu o cenę papryki najpierw głośno westchnęła, po czym dodała z żalem w głosie "35 złotych". Przyznała, że niestety obecnie warzywo to musi tyle kosztować, co sprawia, że coraz mniej osób na nie stać. Wspomniała, że jeszcze około rok temu cena oscylowała wokół kilkunastu złotych.

Ceny warzyw w supermarketach

Co ciekawe, w tym samym warzywniaku można dostać także dość egzotyczne jak na luty truskawki. Ich cena również przekracza 30 złotych, co jednak można usprawiedliwić nietypową porą na zakup tych owoców. Papryka z kolei jest warzywem całorocznym, a jej cena naprawdę może przerażać.

Jeśli chodzi o ceny papryki czerwonej w supermarketach takich jak Biedronka, Auchan czy Carrefour, to wahają się one między 20 a 25 złotych. Warto jednak pamiętać, że klienci zwracają uwagę, iż świeżość i jakość warzyw i owoców w takich sklepach bywa gorsza niż tych z lokalnych warzywniaków.

Czerwona papryka – skarbnica witaminy CInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas