Wzięli pod lupę polskie mięso. Niepokojące, co w nim znaleźli

Powinniśmy ograniczać spożycie mięsa i zastępować je białkiem pochodzącym z innych źródeł
Powinniśmy ograniczać spożycie mięsa i zastępować je białkiem pochodzącym z innych źródeł123RF/PICSEL
Główny Lekarz Weterynarii nie miał informacji o skali uboju ani o jego kontrolach dokonywanych przez lekarzy weterynarii

Mięso z antybiotykami? Problem jest poważny

Podczas stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej giną wszystkie bakterie, które nie są oporne na lek. To powoduje zmniejszenie naszej odporności. Dlatego wśród ludzi mamy coraz więcej chorób autoimmunologicznych - układu odpornościowego, alergii, chorób jelit przez zaburzenia mikroflory. Właśnie na skutek tej ogromnej ilości antybiotyków, bakterii, wirusów, zanieczyszczeń i dodatków do między innymi mięsa
Mięso wciąż jest obecne w diecie większości Polaków
Mięso wciąż jest obecne w diecie większości Polaków123RF/PICSEL

Jak chronić się przed mięsem z antybiotykami? Ograniczmy je

Jedzmy mięso rzadziej, 2-3 razy w tygodniu, raz w tygodniu wybierzmy rybę, a w pozostałe dni dania ze strączkami albo mniejszą ilością białka
Kupujmy mniej mięsa, ale lepszej jakości. Bezpieczniejsze będzie mięso, które jest ekologiczne, certyfikowane, od zweryfikowanego producenta. Idealnym rozwiązaniem byłoby znaleźć kogoś, kto hoduje zwierzęta i możemy dopytać, czym je karmi i jaki jest okres karencji od paszy do uboju
Kiedy sięgamy po mięso, warto sięgać po to z hodowli ekologicznych
Kiedy sięgamy po mięso, warto sięgać po to z hodowli ekologicznych123RF/PICSEL

Pomocne są probiotyki

"Przychodzi baba do lekarza": Stawianie baniek. Na czym polega ta metoda?Polsat CafePolsat Cafe
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?