Z czym łączyć miód? Cztery nieoczywiste kombinacje

Miód to produkt spożywczy o imponującej historii. Wydaje się, że towarzyszy człowiekowi od zawsze i to nie tylko w kuchni! O właściwościach leczniczych miodu słyszał zapewne każdy. Słoik naturalnego produktu powinien być obowiązkowym punktem domowych zapasów. Choć wybornie smakuje solo, jest w stanie urozmaicić smak wielu napojów i potraw, również wytrawnych. Z czym najlepiej smakuje miód? Zachęcamy do kuchennych eksperymentów!

Miód sprawdza się nie tylko w deserach!
Miód sprawdza się nie tylko w deserach!123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść miód?

Istnieje wiele gatunków miodu, a każdy z nich ma nieco inne właściwości, zarówno jak chodzi o smak, barwę oraz działanie zdrowotne. Niezależnie od tego, czy postanowimy raczyć się miodem wielokwiatowym, spadziowym, czy gryczanym, produkt ten pomoże uporać się z objawami grypy i przeziębienia. Wszystko za sprawą antybakteryjnych właściwości. Wpływa korzystnie na układ krwionośny oraz pracę serca. Wspiera wątrobę, a jedzony w umiarkowanych ilościach podkręca także przemianę materii. To bardzo krótkie zestawienie jego zalet, ale podejrzewamy, że skutecznie zachęci do uwzględniania go w swoim menu. Czas zatem zastanowić się, do czego dodawać miód.

Napoje z miodem

Miód z cytryną to klasyk. Te dwa dodatki łączyć można z herbatą, gorącą wodą albo zamienić je w orzeźwiającą lemoniadę. Doskonale wypadają także w połączeniu z imbirem, kurkumą i cynamonem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że miodem z powodzeniem można posłodzić kawę! Złocisty składnik należy dodawać oszczędnie i w mniejszej ilości niż zwykły cukier. Jesteśmy przekonani, że miodowe kakao też przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Nie miej oporów przed wzbogaceniem miodem smaku owocowo-warzywnych smoothies i koktajli.

Wzmacnia odporność, poprawia florę bakteryjną, leczy trądzik… W czym jeszcze pomaga miód manuka? infoWire.pl

Jak połączyć miód i mięso?

Użycie miodowej marynaty sprawia, że smak mięsnych przysmaków jest przełamywany delikatną słodyczą. Posiłek zyskuje więc pełniejszy i bardziej bogaty smak. Marynatę z miodem przygotować można podczas planowania spotkania przy grillu. Doskonale pasuje do żeberek i karkówki. Na co dzień możesz zestawić miód z mięsem drobiowym, a podczas świątecznego obiadu podać szynkę pieczoną w miodowej glazurze. Potrawy nie tylko smakują wyśmienicie, ale też wyglądają jak z najlepszej książki kucharskiej.

By smak nie był mdły, miód w marynatach zestawiaj z charakternymi musztardami, chili, octem balsamicznym, czosnkiem, oregano, tymiankiem i sosem sojowym.

Pieczone mięso i warzywa z dodatkiem miodu to propozycja idealna na świąteczny obiad
Pieczone mięso i warzywa z dodatkiem miodu to propozycja idealna na świąteczny obiad123RF/PICSEL

Miód do sałatek to strzał w dziesiątkę

Pierwszym skojarzeniem są zapewne sałatki owocowe. I nie da się ukryć, że przygotowanie dressingu z miodu i soku z cytryny to najprostszy, a zarazem najsmaczniejszy sposób na urozmaicenie smaku i stworzenie spójnej kompozycji. Jednak bardziej zaskakujące będzie dodanie miodu do sałatek wytrawnych. By stworzyć sos idealny miód i cytrynowy sok uzupełnij oliwą z oliwek. Szczypta soli i pieprzu nie zaszkodzą. Ciekawy rezultat otrzymasz, dokładając łyżkę musztardy - szczególnie polecana jest Dijon.

Pasuje kapitalnie do sałatek z dużą ilością zieleniny: świeżym szpinakiem, jarmużem, roszponką i rukolą. By sałatka nabrała bardziej szykownego charakteru, tego rodzaju kombinacje możesz urozmaicić owocowym akcentem, np. truskawkami, pomarańczą, rodzynkami albo pestkami granatu. Miodowy dressing to dobry pomysł, gdy szykujesz wytrawną sałatkę z kuskusem i drobną kaszą jaglaną.

Miód i sery: Palce lizać!

Zajadaj miód nie tylko podczas przeziębienia
Zajadaj miód nie tylko podczas przeziębienia123RF/PICSEL

Kanapka z twarogiem, miodem i owocami to pyszny sposób na udane rozpoczęcie dnia w ramach śniadania lub uzupełnienia energii podczas podwieczorku. To zestawienie jest jednak bardzo dobrze znane. W jakich kompozycjach miód może cię zaskoczyć? Połącz go z włoską ricottą, by stworzyć niebanalny deser.

Bardzo dobrze smakuje z serami żółtymi, zwłaszcza pikantnymi. Żółte sery typu szwajcarskiego podziel na kawałki i przygotuj z nich miodowe fondue. Wystarczy, że ser będziesz maczać w płynnym miodzie. Sałatki z miodowym dressingiem urozmaicisz płatkami parmezanu. Miód z orzechami okaże się wyśmienitym ukoronowaniem grillowanego lub pieczonego camemberta.

Jeśli masz apetyt na więcej sprawdzonych przepisów, zapoznaj się z tartami na słodko, które udają się zawsze! Poznaj również moc pestek dyni i spróbuj zestawić je ze swoimi codziennymi posiłkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas