Z pomarańczami
Pomarańcze są słońcem kuchni i nadają potrawom wyjątkowy smak. Podajemy przepisy na najlepsze dania z dodatkiem pomarańczy.
Składniki:
- 1 sprawiona kaczka, 3 pomarańcze, 1 cebula, sól, pieprz, 2 łyżki miodu, 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego, 1 szklanka bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Kaczkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Połówki cebuli i sok z 1 pomarańczy umieść we wnętrzu kaczki. Otwór zepnij. Ptaka ułóż w brytfance, podlej filiżanką gorącej wody. Wstaw do piekarnika 175 st. C i piecz 1 i 3/4 godziny. Z jednej pomarańczy skórkę potnij w paseczki julienne, a miąższ pokrój na półplasterki, wyciśnij sok z ostatniej pomarańczy, wymieszaj z miodem i juljenne. Po 45 min pieczenia kaczkę obróć i od czasu do czasu smaruj miodową pomadą. Na 15 min przed końcem pieczenia dodaj plasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Temperaturę zwiększ do 225 st. C, aby kaczka ładnie się przyrumieniła. Wyjmij. Wywar przecedź, wymieszaj z bulionem, zagotuj. Zagęść mąką ziemniaczaną. Do sosu ponownie włóż pomarańcze, przypraw. Podawaj z ryżem wymieszanym z rodzynkami.
Kalafior z pomarańczami
- 1 mały kalafior lub paczka mrożonego,
- 2 łyżki curry,
- 2 pomarańcze,
- 0,5 szklanki wywaru warzywnego,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 0,5 szklanki śmietany,
- sól, pieprz,
- cukier
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki lub rozmrozić. Pomarańcze obrać. Ze skórki z jednej pomarańczy usunąć biały miąższ, sok wycisnąć. Do rondelka wlać wywar, sok pomarańczowy, dodać curry, sól i pieprz, skórkę pomarańczową pokrojoną w juliannę zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i dodać do wywaru, sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Kalafiora ugotować w oddzielnej osolonej wodzie, polać sosem i podawać.
Czas przygotowania 0,5 h.
Przepis na 4 osoby.
Pierogi z pomarańczami
Ciasto: - 0,5 kg mąki, 2 małe jajka,
- szczypta soli, 2 łyżki oleju,
- ok. szklanki ciepłej wody,
- Farsz: - 1 szklanka mleka, 3 czubate łyżki kaszy manny,
- 2 małe pomarańcze, 4 łyżki miodu,
- kawałek imbiru, szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki imbiru, 3 łyżki oleju,
- Sos czekoladowy: 1/2 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Zagotować mleko ze szczyptą soli i wsypać kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować do zgęstnienia, przestudzić. Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć we wrzątku, pokroić dość drobno i przesmażyć na mocno rozgrzanym miodzie z dodatkiem imbiru. Część pomarańczy odłożyć do dekoracji, resztę połączyć z kaszą manną. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, wycinać kwadraty, na każdy nakładać farsz i dokładnie zlepić unosząc rogi kwadratów do góry. Wrzucać na gotującą się wodę (osoloną i z 3 łyżkami oleju), gotować kilka minut. Pierogi podawać z sosem czekoladowym i pozostawionymi pomarańczami, posypać tartą czekoladą. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 8 osób.
Sola w sosie pomarańczowym
- 80 dag filetów z soli (lub innej ryby np. dorsza),
- sól, pieprz, cukier,
- 1/2 paczka natki, 1 pomarańcza,
- 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki,
- 4 łyżki schłodzonego masła,
- 1 łyżka kaparów
Przygotowanie:
1. Rybę opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Natkę opłukać, posiekać. Sparzyć pomarańczę. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Na dużej patelni rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące i smażyć na dużym ogniu około 1 minutę. Zmniejszyć płomień, rybę obrócić i dosmażyć jeszcze 2-4 minuty. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2. Przygotować sos: do garnka wlać sok z pomarańczy, podgrzać. Małymi porcjami dodawać masło, skórkę pomarańczową, kapary i natkę. Delikatnie zamieszać. Przyprawić do smaku solą,
pieprzem i odrobiną cukru. Ryby polać przygotowanym sosem, krótko podgrzać. Przełożyć na podgrzane talerze. Udekorować cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej i plasterkami cytryny lub pomarańczy.
Czas przygotowania: 30 minut
1 porcja: 450 kcal
Zupa z papryki i pomarańczy
- 1 kg czerwonej papryki,
- 3 pomarańcze,
- 500ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- bazylia i grzanki do przybrania
Przygotowanie:
Paprykę przekroić wzdłuż na cztery części, usunąć gniazda nasienne i dokładnie oczyścić. Posiekać dość grubo i wrzucić do robota kuchennego i zmiksować. Oliwę rozgrzać w dużym rondlu i wrzucić zmiksowaną paprykę. Posolić do smaku, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem. Umyć pomarańcze. Zetrzeć skórkę z jednej do rondla z papryką. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Wycisnąć ok. 150-180ml soku z pomarańczy. Miękką paprykę ponownie zmiksować i podgrzać w rondlu razem z sokiem z pomarańczy i bulionem warzywnym. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać grzankami i posiekaną bazylią.
Przygotowanie 30min.