Zachwyca kształtem, zaskakuje delikatnym smakiem. Zajadaj, by wzmocnić serce i schudnąć
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Chociaż obfite w cenne mikroelementy, mocno przyczyniając się w ten sposób do wsparcia zdrowia organizmu, Polacy wciąż zerkają na nie z powątpiewaniem, wyjątkowo rzadko zapraszając do swojego codziennego jadłospisu. Zupełnie błędnie. Niepozorne warzywa nie tylko zachwycają bowiem kształtem, ale dodatkowo zaskakują delikatnym smakiem. Czy warto jeść patisony? Szybko zaskoczą swoimi prozdrowotnymi umiejętnościami.
Patisony, chociaż ich polska tradycja trwa dopiero od lat 80. XX wieku, uprawiano od setek lat - przede wszystkim w Ameryce Północnej, skąd warzywo trafiło do Europy. "Kuzyn dyni" - jak nazywa go wielu - zaskakuje przede wszystkim swoim niecodziennym kształtem (do tego stopnia, że niektórzy kupują go tylko po to, by z jego pomocą przygotować jesienną dekorację mieszkania).
Nie można jednak odmówić mu także wyjątkowego smaku i wielu prozdrowotnych właściwości. W sezonie warto więc przyjrzeć mu się nieco dokładniej.
Zobacz również: Zajadasz się nią tuż przed pójściem do łóżka? Eksperci alarmują. Pozornie zdrowa, ale…
Czy patisony są zdrowe? Zaproś na swój talerz, a nie pożałujesz
Patison, potocznie nazywany dynią talerzową, tworzy owoce o nietypowym kształcie karbowanego dysku, którego średnica może osiągnąć nawet 30 cm, zaś waga około 1,5 kg. Skórka warzywa, w zależności od odmiany, przybrać może kremową, zielonkawą, zieloną, żółtą lub fioletową barwę.
Zobacz również:
Ich uprawa, z puntu widzenia doświadczonych ogrodników, nie należy do najtrudniejszych. Umieszczając je jednak w swoim ogrodzie należy pamiętać, że patison to warzywo ciepłolubne, które wręcz uwielbia regularne nasłonecznienie i podlewanie. Zbiory rozpoczynają się pod koniec czerwca, trwając do października, a nawet do pierwszych przymrozków. Potem zaś patison może wylądować na talerzu - a tam... zachwycić.
Czy patison jest lekkostrawny? Oto jego właściwości
Patisony w 95 proc. składają się z wody. Świetnie nawodnią więc organizm, będąc przy tym jednocześnie wyjątkowo niskokaloryczne - w 100 gramach warzywa znajduje się bowiem zaledwie 20 kcal. Niepozorny "dysk" do swojej diety wprowadzić powinny więc przede wszystkim osoby na diecie redukcyjnej. Warzywo nie zawiera dodatkowo w swoim składzie zbyt wielu węglowodanów czy tłuszczów, przez co zadba o sylwetkę.
Patison jest też lekkostrawny - dzięki czemu bez obaw mogą sięgać po niego osoby cierpiące na problemy trawienne. Warzywo reguluje pracę układu pokarmowego i przyspiesza metabolizm, wykazując przy tym właściwości antyoksydacyjne. Co więcej, jest obfite w witaminy - szczególnie te z grupy A i C oraz mikroelementy: wapń, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy. To sprawia, że zbawiennie oddziałuje na zdrowie organizmu.
Regularne spożywanie patisonów może przyczynić się do wzmocnienia wzroku oraz poprawienia odporności. Zawarte w nich składniki odżywcze wpływają też korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy, nerwowy czy krwiotwórczy, pomagając też w utrzymaniu zdrowej i witalnej skóry. Warto więc zaprosić na swój talerz. Ale jak przygotować?
Czy patisony obiera się ze skórki? Oto czy patisony można jeść na surowo
Patisony warto zbierać w momencie, kiedy są jeszcze drobne i lekko niedojrzałe - wówczas mają miękką skórkę i można spożywać je nawet na surowo, dodając na przykład do ulubionej sałatki. W takiej formie staną się też jednym z lepszych zamienników słodyczy czy chipsów, po które sięgać powinny przede wszystkim osoby z nadwagą czy nadciśnieniem.
Starsze owoce patisona, po obraniu ze skórki, nadadzą się zarówno do smażenia czy duszenia - sprawdzając się na przykład jako dodatek do mięsnego gulaszu czy lecza, ale również zapiekania. Warzywo wystarczy przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i wypełnić farszem z mięsa i grzybów lub warzyw. W kuchni, w towarzystwie patisona, można oddać się prawdziwym, kulinarnym eksperymentom. A potem jedynie rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem.