Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej

Na bazie kaszy jaglanej powstanie zdrowsza wersja brownie
Na bazie kaszy jaglanej powstanie zdrowsza wersja brownie 123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną?

Zobacz również:

    • 1 szklanka kaszy jaglanej na 2,5 szklanki wody
    • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego lub masła na 100 g kaszy jaglanej
    1. Przechodząc do gotowania na przykładzie jednej szklanki kaszy, wlewamy do garnka odmierzoną porcję wody, doprawiamy ją szczyptą soli i dodajemy wskazaną porcję oleju.
    2. Na sitko wysypujemy ziarenka kaszy jaglanej, a następnie opłukujemy je pod zimną i bieżącą wodą. To prosty sposób na pozbycie się nagromadzonej goryczki.
    3. Po dokładnym opłukaniu kaszy zimnym strumieniem warto przelać jej ziarenka świeżo zagotowanym wrzątkiem z czajnika.
    4. Kiedy woda w garnku zacznie się gotować, dodajemy do niej kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy i przykrywamy.
    5. Składnik podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, aż wsiąknie całą wodę. Nie powinno to zająć dłużej niż 15-20 minut.
    6. Jeśli chcemy, by na koniec kasza zachowała sypkość, powstrzymajmy się od jej mieszania przez cały czas gotowania.
    7. Kiedy kasza jaglana wchłonie wodę, ściągamy ją z palnika i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie składnik jest gotowy do dalszego wykorzystania.

    Brownie z ugotowanej kaszy jaglanej

    Ugotowana na wodzie lub mleku kasza jaglana sprawi, że brownie nabierze idealnej konsystencji
    Ugotowana na wodzie lub mleku kasza jaglana sprawi, że brownie nabierze idealnej konsystencji123RF/PICSEL
    • 3 mocno dojrzałe banany
    • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 2 jajka
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Fit brownie na bazie kaszy jaglanej - przepis

    1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej zgodnie z przepisem podanym powyżej. Kiedy będzie już gotowa, dodajemy do niej połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę.
    2. Kaszę jaglaną z czekoladą doprawiamy porcją kakao oraz przyprawą korzenną do piernika i mieszamy całość aż do rozpuszczenia się kawałków czekolady.
    3. W osobnej misce blendujemy banany na gładką masę, a następnie wbijamy jajka, dodajemy kaszę jaglaną z czekoladą i miksujemy.
    4. Po uzyskaniu konsystencji bez grudek dodajemy jeszcze proszek do pieczenia, ponownie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Foremkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Gotowe brownie z kaszy jaglanej posypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło. Smacznego!