Zamiast pączków na tłusty czwartek. Opcja dla delikatnego żołądka i jelit

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Lżejsza propozycja na tłusty czwartek
Lżejsza propozycja na tłusty czwartek/123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Wiele nazw na pyszne kule

Dlaczego kluski na parze będą lepszym wyborem niż pączki?

Kluski na parze z owocami są pyszne i śmiało mogą zastąpić pączki w Tłusty Czwartek
Kluski na parze z owocami są pyszne i śmiało mogą zastąpić pączki w Tłusty CzwartekPiotr BlawickiEast News

Kluski na parze - przepis

  • 490 g mąki pszennej  
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 2 łyżki stopionego masła 
  • 2 jajka 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • łyżeczka cukru 
  • szczypta soli 
Kluski na parze z dodatkami
Kluski na parze z dodatkamiBartosz KrupaEast News
  1. Z drożdży, cukru, 4 łyżek mleka i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy na 10-15 min. 
  2. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn. 
  3. Mieszamy i powoli dodajemy mleko. 
  4. Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy  do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce. 
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. 
  6. Wycinamy szklanką z całości ciasta małe kawałki, które potem ręcznie formujemy w bułeczki. 
  7. Kluski układamy na oprószonej mąką desce. 
  8. Gotujemy na parze pod przykryciem ok. 10 minut. 
  9. Podajemy z wybranymi dodatkami.  
Zmysłowe smaki: Kluski na parze z sosem malinowymZmysłowe smakiInteria.tv