Zamiast pączków na tłusty czwartek. Opcja dla delikatnego żołądka i jelit
Nie każdy może skosztować tradycyjnego pączka w tłusty czwartek. Jeśli borykasz się z problemami żołądkowymi czy jelitowymi, a chcesz świętować dzień łasucha, mamy dla ciebie propozycję na coś lżejszego, zdrowszego, ale równie pysznego.

Spis treści:
Wiele nazw na pyszne kule
Pampuchy, kluski na parze, parowańce, pyzy drożdżowe, buchty, parowce. Nazw na te pyszne, lekkie jak piórko drożdżowe kule gotowane na parze jest mnóstwo. Tradycyjnie przyrządzane z kilku składników: drożdży, mąki, wody lub mleka i masła. Nie każdy miał okazję robić je samodzielnie ze względu na ilość mitów związanych z ich przyrządzaniem. Jeśli będziemy trzymać się kilku podstawowych zasad, z powodzeniem zrobimy je sami w domowym zaciszu, a jeśli nie, bez problemu znajdziemy je na sklepowych półkach. Wybierajmy te bez chemicznych dodatków i konserwantów.
Dlaczego kluski na parze będą lepszym wyborem niż pączki?
Głównym powodem przemawiającym za tym, by wybrać pampuchy w tłusty czwartek będzie zdecydowanie fakt, że mają znacznie mniejszą zawartość tłuszczu, bowiem nie są tak jak pączki, smażone w głębokim tłuszczu. Dzięki temu nie obciążymy żołądka ani jelit, zwłaszcza jeśli cierpimy na jakiekolwiek choroby z nimi związane. Do tego są lekkostrawne i mają zdecydowanie mniej kalorii.

Aby nie czuć się pominiętym w tłusty czwartek, możemy zaserwować je podobnie jak pączki, tzn. z owocowym dodatkiem w postaci nadzienia, na przykład wykrawając w nich niewielki otwór, w który włożymy łyżeczką naturalny dżem niskosłodzony lub konfiturę domowej roboty, albo polewając je prostym sosem z mrożonych jagód czy malin, który dosłodzimy ksylitolem lub erytrolem, by nie zwiększać kaloryczności dania. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się wraz z bliskimi pyszną przekąską, która nie zaszkodzi delikatnemu żołądkowi.
Kluski na parze - przepis
Składniki:
- 490 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- szczypta soli

Przygotowanie:
- Z drożdży, cukru, 4 łyżek mleka i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy na 10-15 min.
- Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn.
- Mieszamy i powoli dodajemy mleko.
- Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat.
- Wycinamy szklanką z całości ciasta małe kawałki, które potem ręcznie formujemy w bułeczki.
- Kluski układamy na oprószonej mąką desce.
- Gotujemy na parze pod przykryciem ok. 10 minut.
- Podajemy z wybranymi dodatkami.