Zamocz rybę w tym składniku. Przedłuży jej świeżość i zniweluje przykry zapach

Aktualizacja

Świeże ryby powinny być spożyte jak najszybciej po zakupie, a w lodówce mogą być przechowywane tylko przez 1-2 dni. Jak nie przyrządzisz ich od razu, z czasem będą wydzielać charakterystyczny rybi zapach. Jeśli tylko nie jest on zbyt intensywny, a ryby nie są śliskie i nie widać na nich oznak zepsucia, możesz je jeszcze uratować. Wystarczy jeden składnik, aby zniwelować przykrą woń i przedłużyć świeżość ryb. Jak sprawić, by nieświeże ryby były świeże? Sprawdź poniżej.

Jeśli chcesz odświeżyć rybę i pozbyć się jej zapachu, wykorzystaj prosty trik
Jeśli chcesz odświeżyć rybę i pozbyć się jej zapachu, wykorzystaj prosty trik123RF/PICSEL

Co zrobić, gdy ryba jest nieświeża?

Zdarzyło ci się kupić rybę w sklepie, przynieść do domu i nie przyrządzić od razu? Tuszka lub filety mogą wtedy zacząć wydzielać niezbyt przyjemny zapach.

Dlaczego tak się dzieje? Gdy ryba umrze, zawarty w niej bezzapachowy tlenek trimetyloaminy pod wpływem bakterii i enzymów rozpada się na czystą trimetyloaminę. To właśnie ona jest odpowiedzialna za charakterystyczny rybi zapach, który z upływem czasu robi się coraz bardziej intensywny.

Jednak takich ryb, które zaczynają nieświeżo pachnieć, nie trzeba spisywać na straty. Jeśli tylko nie leżały zbyt długo, można je jeszcze uratować. Jak sprawić, by stara ryba smakowała dobrze? Można zamoczyć ją w mleku. To zawiera w sobie kazeinę, która szybko łączy się z trimetyloaminą i pozbawia je zapachu. Filety rybne maczane w mleku zawsze smakują świeżo, jak prosto ze sklepu.

Jak odświeżyć rybę za pomocą mleka?

Jak sprawić, by nieświeże ryby były świeże? To proste. Zamocz w mleku filety rybne na 1,5 godziny, a następnie osusz i przyrządź jak zwykle lub tak, jak podaje twój przepis. Zapach zniknie, a mięso z ryb będzie smakowało bardzo świeżo.

Ponadto nie zapomnij, aby całkowicie osuszyć rybę po mlecznej kąpieli. Ostatnią rzeczą, której chcesz po całym trudzie odświeżania ryby, jest to, by całkowicie zmieniła smak!

Jak rozpoznać nieświeżą rybę?

Rybę możesz odświeżyć, tylko jeśli nie leżała zbyt długo i nie jest śliska
Rybę możesz odświeżyć, tylko jeśli nie leżała zbyt długo i nie jest śliska123RF/PICSEL

Chociaż ta prosta metoda działa dla wszystkich rodzajów filetów rybnych, należy pamiętać, że ryby są jadalne tylko przez pewien czas, a zjedzenie nieświeżej grozi zatruciem. Zapamiętaj tę łatwą zasadę – „błyszcząca, nie śliska”. Ponadto, upewnij się, że ryba jest elastyczna i twardawa. Jeśli mięso ustępuje pod dotykiem zbyt łatwo, to znak, że trzymasz rybę zbyt długo i nie nadaje się już ona od spożycia.

„Ewa gotuje”: Pomidorowa zupa rybnaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas