Pełna smaku zalewa octowa do ryb. Panierowane kawałki przetrwają aż do wigilii

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Barszcz z uszkami, pierogi, gołąbki czy kompot z suszu to tylko niektóre potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Na półmiskach nie może zabraknąć także parującego karpia, pokrytego chrupiącą skórką. W tym roku zaskoczmy gości i podajmy go w jeszcze jednej odsłonie. Wystarczy, że przygotujemy prostą zalewę octową, która wyniesie smak ryby na wyższy poziom.

Smażona ryba króluje na świątecznych stołach.
Smażona ryba króluje na świątecznych stołach. 123RF/PICSEL

Jaka ryba nadaje się do zalewy octowej?

Zdarza się, że przed nadchodzącymi świętami trudno nam oszacować dokładną ilość potrzebnych produktów. Chcąc wyjść naprzeciw apetytom dopisującym przybyłym gościom, kupujemy nieco więcej, niż trzeba. Jak wykorzystać nadmiar ryb, jeśli nie mamy ochoty więcej ich smażyć lub piec? Odpowiedzią będzie zanurzenie ich w dosmakowanej zalewie octowej.

Marynata na bazie octu doskonale komponuje się z wieloma gatunkami. Pogłębia smak karpia, płotki, szczupaka, sandacza, a nawet dorsza, łososia i flądry. W przepisie możemy wykorzystać filety lub zdecydować się na kawałki tuszek. Co ważne, do słoika z domową miksturą włożymy także ryby z ośćmi. Wystarczy, że przed jedzeniem wyciągniemy je z mięsa. Osoby o większym doświadczeniu kulinarnym polecają, by w zalewie umieścić także panierowane i usmażone ryby.

Marynata octowa - niezbędne produkty

Większość gatunków ryb nadaje się do umieszczenia w zalewie octowej
Większość gatunków ryb nadaje się do umieszczenia w zalewie octowej123RF/PICSEL

Śledzie w śmietanie, smażone na złocisty kolor karpie, albo pieczone w piekarniku ryby z cząstkami cytryny. Wszystkie te propozycje smakują wyjątkowo, jednak podawane każdego roku mogą powoli zacząć się nudzić. Chcąc przełamać nieco kulinarną rutynę, a przy tym dochować tradycji i zaserwować danie rybne na wigilijnym stole, postawmy na ulubioną rybę w zalewie octowej.

Składniki:

  • 5-6 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • 2 cebule,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 5 ziarenek pieprzu kolorowego.

Jak zrobić zalewę do ryby w occie?

  1. Zaczynamy od obrania cebuli, a następnie kroimy ją w cienkie piórka. Do niedużego garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, cukier oraz sól i dokładnie mieszamy.
  2. Mieszankę wzbogacamy dodatkowo o liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Ustawiamy niewielką moc palnika i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Marynatę razem z cebulą podgrzewamy jeszcze przez 10 minut od zagotowania, a następnie odkładamy na bok i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Jak przechowywać i do czego podawać rybę w zalewie octowej?

Ryby w zalewie na bazie octu najlepiej smakują po kilku dniach od przygotowania
Ryby w zalewie na bazie octu najlepiej smakują po kilku dniach od przygotowania123RF/PICSEL

Przygotowanie marynaty na bazie octu nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy połączyć kilka składników, a zyskamy dodatek, który odmieni nudne wydanie ryby. Po jakim czasie ryba w zalewie octowej jest gotowa? Pamiętajmy, że wszystkie smaki muszą się przegryźć, dlatego pozostawmy ją w słoiku na ok. 2-7 dni.

Ulubioną rybę w zalewie octowej możemy zapasteryzować, dzięki czemu z powodzeniem przechowamy ją w spiżarni lub innym chłodnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Jeśli nie chcemy bawić się w pasteryzowanie, trzymajmy przysmak w lodówce przez 2-4 tygodnie. Rarytas sprawdza się jako przekąska podczas imprez lub rodzinnych spotkań. Urozmaica kanapki, a także komponuje się z ziemniakami i warzywami.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas