Jak zrobić wyśmienity keks? Nie tylko Magda Gessler ma na niego idealny przepis

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
12
Udostępnij

Jak zrobić idealny w smaku keks świąteczny? Ten z przepisu najbardziej znanej restauratorki w Polsce – Magdy Gessler z pewnością musi być przepyszny! Zdradzamy co zrobić, aby keks miał doskonały smak.

Keks z dodatkiem lukru i owoców kandyzowanych będzie idealnym uzupełnieniem smakołyków na świątecznym stole
Keks z dodatkiem lukru i owoców kandyzowanych będzie idealnym uzupełnieniem smakołyków na świątecznym stole123RF/PICSEL

Keks to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe, rokrocznie przygotowywane w polskich domach. Każdy chciałby mieć na swoim stole jak najsmaczniejszy, dlatego też bardzo się staramy, aby wszystko poszło idealnie. Wiele osób w okresie przedświątecznym szuka w sieci inspiracji i przepisów pochodzących od najpopularniejszej szefowej kuchni w Polsce.

"Keks przepis Magdy Gessler" to fraza bardzo często wpisywana w przeglądarki internetowe. Królowa polskiej gastronomii strzeże jednak swoich receptur i rzadko zdradza konkretne przepisy. Prędzej udziela wskazówek i radzi, co zrobić aby dana potrawa wyszła perfekcyjnie.

Jak zrobić idealny keks?

Na finalny smak świątecznego keksu wpłyną głównie dodatki - z pewnością kolorowe owoce kandyzowane uatrakcyjnią jego wygląd. Bakalie czy suszone owoce sprawią natomiast, że będzie treściwy i wyjątkowo pyszny.

Na samym końcu, jako dodatkowy element dekoracyjny można zastosować cukrowe posypki, dzięki którym nikt nie oprze się przed skosztowaniem kawałka ze świątecznego stołu.

Keks z bakaliami - przepis

Zamiast rumu w keksie można użyć również aromatu rumowego
Zamiast rumu w keksie można użyć również aromatu rumowego123RF/PICSEL

Przedstawiamy przepis na wyjątkowo smaczny keks świąteczny z bakaliami. Oto, co będzie potrzebne.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (plus dodatkowo jedna łyżka)
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 ml mleka
  • 50 ml rumu
  • 200 g miękkich bakalii

Sposób przygotowania:

1. Mąkę, sól i sodę przesiać przez sito o drobnych otworkach.

2. Bakalie i kandyzowane owoce drobno posiekać, przełożyć do miseczki i pomieszać razem z łyżką mąki.

3. Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę.

4. Pod koniec ucierania zmniejszyć obroty i dodać żółtka.

5. Do utartego masła dodać następnie 1/3 mąki i wymieszać krótko mikserem. Potem dolać mleko, wymieszać i zmów taką samą ilość mąki.

6. Wlać rum i wymieszać ręcznie. Dodać pozostałą część mąki. Ponownie połączyć wszystko ze sobą.

8. Do ciasta dodać pokrojone bakalie i kandyzowane owoce. Wymieszać.

9. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Keks piec w temperaturze 180 st. C, funkcja góra - dół, na niższym poziomie, przez około 60 minut.

10. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Gdy nie będzie już ciepłe owinąć w bawełnianą ściereczkę i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Jak wykonać polewę na keksa?

Gotowe ciasto można udekorować polewą czekoladową z dodatkiem kolorowej, cukrowej posypki. Świetnie sprawdzi się również staropolski lukier królewski, który wspaniale komponuje się z przeróżnymi świątecznymi wypiekami. Prosty przepis na jego wykonaniu podaje portal haps.pl. Oto co potrzeba:

Składniki

  • 2 białka
  • 180 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy

Białka ubić odrobinę mikserem - ok. 30 sekund, nie na sztywno. Po tym czasie wsypać cukier puder i ubijać przez kolejne 30 sekund. Następnie wycisnąć sok z cytrusów i połączyć na gładką masę. Gotowym lukrem należy posmarować ciasto, można też udekorować owocami kandyzowanymi. Następnie dobrze będzie włożyć na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 80 st. C - wówczas ładnie przyschnie.

INTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
6
Super
relevant
3
Hahaha
haha
2
Szok
shock
1
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
12
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na