Jak zrobić wyśmienity keks? Nie tylko Magda Gessler ma na niego idealny przepis
Jak zrobić idealny w smaku keks świąteczny? Ten z przepisu najbardziej znanej restauratorki w Polsce – Magdy Gessler z pewnością musi być przepyszny! Zdradzamy co zrobić, aby keks miał doskonały smak.
Keks to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe, rokrocznie przygotowywane w polskich domach. Każdy chciałby mieć na swoim stole jak najsmaczniejszy, dlatego też bardzo się staramy, aby wszystko poszło idealnie. Wiele osób w okresie przedświątecznym szuka w sieci inspiracji i przepisów pochodzących od najpopularniejszej szefowej kuchni w Polsce.
"Keks przepis Magdy Gessler" to fraza bardzo często wpisywana w przeglądarki internetowe. Królowa polskiej gastronomii strzeże jednak swoich receptur i rzadko zdradza konkretne przepisy. Prędzej udziela wskazówek i radzi, co zrobić aby dana potrawa wyszła perfekcyjnie.
Jak zrobić idealny keks?
Na finalny smak świątecznego keksu wpłyną głównie dodatki - z pewnością kolorowe owoce kandyzowane uatrakcyjnią jego wygląd. Bakalie czy suszone owoce sprawią natomiast, że będzie treściwy i wyjątkowo pyszny.
Na samym końcu, jako dodatkowy element dekoracyjny można zastosować cukrowe posypki, dzięki którym nikt nie oprze się przed skosztowaniem kawałka ze świątecznego stołu.
Keks z bakaliami - przepis
Przedstawiamy przepis na wyjątkowo smaczny keks świąteczny z bakaliami. Oto, co będzie potrzebne.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, sól i sodę przesiać przez sito o drobnych otworkach.
2. Bakalie i kandyzowane owoce drobno posiekać, przełożyć do miseczki i pomieszać razem z łyżką mąki.
3. Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę.
4. Pod koniec ucierania zmniejszyć obroty i dodać żółtka.
5. Do utartego masła dodać następnie 1/3 mąki i wymieszać krótko mikserem. Potem dolać mleko, wymieszać i zmów taką samą ilość mąki.
6. Wlać rum i wymieszać ręcznie. Dodać pozostałą część mąki. Ponownie połączyć wszystko ze sobą.
8. Do ciasta dodać pokrojone bakalie i kandyzowane owoce. Wymieszać.
9. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Keks piec w temperaturze 180 st. C, funkcja góra - dół, na niższym poziomie, przez około 60 minut.
10. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Gdy nie będzie już ciepłe owinąć w bawełnianą ściereczkę i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Jak wykonać polewę na keksa?
Gotowe ciasto można udekorować polewą czekoladową z dodatkiem kolorowej, cukrowej posypki. Świetnie sprawdzi się również staropolski lukier królewski, który wspaniale komponuje się z przeróżnymi świątecznymi wypiekami. Prosty przepis na jego wykonaniu podaje portal haps.pl. Oto co potrzeba:
Białka ubić odrobinę mikserem - ok. 30 sekund, nie na sztywno. Po tym czasie wsypać cukier puder i ubijać przez kolejne 30 sekund. Następnie wycisnąć sok z cytrusów i połączyć na gładką masę. Gotowym lukrem należy posmarować ciasto, można też udekorować owocami kandyzowanymi. Następnie dobrze będzie włożyć na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 80 st. C - wówczas ładnie przyschnie.