Jak zrobić wyśmienity keks? Nie tylko Magda Gessler ma na niego idealny przepis
Jak zrobić idealny w smaku keks świąteczny? Ten z przepisu najbardziej znanej restauratorki w Polsce – Magdy Gessler z pewnością musi być przepyszny! Zdradzamy co zrobić, aby keks miał doskonały smak.
Keks to tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe, rokrocznie przygotowywane w polskich domach. Każdy chciałby mieć na swoim stole jak najsmaczniejszy, dlatego też bardzo się staramy, aby wszystko poszło idealnie. Wiele osób w okresie przedświątecznym szuka w sieci inspiracji i przepisów pochodzących od najpopularniejszej szefowej kuchni w Polsce.
"Keks przepis Magdy Gessler" to fraza bardzo często wpisywana w przeglądarki internetowe. Królowa polskiej gastronomii strzeże jednak swoich receptur i rzadko zdradza konkretne przepisy. Prędzej udziela wskazówek i radzi, co zrobić aby dana potrawa wyszła perfekcyjnie.
Na finalny smak świątecznego keksu wpłyną głównie dodatki - z pewnością kolorowe owoce kandyzowane uatrakcyjnią jego wygląd. Bakalie czy suszone owoce sprawią natomiast, że będzie treściwy i wyjątkowo pyszny.
Na samym końcu, jako dodatkowy element dekoracyjny można zastosować cukrowe posypki, dzięki którym nikt nie oprze się przed skosztowaniem kawałka ze świątecznego stołu.
Przedstawiamy przepis na wyjątkowo smaczny keks świąteczny z bakaliami. Oto, co będzie potrzebne.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, sól i sodę przesiać przez sito o drobnych otworkach.
2. Bakalie i kandyzowane owoce drobno posiekać, przełożyć do miseczki i pomieszać razem z łyżką mąki.
3. Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę.
4. Pod koniec ucierania zmniejszyć obroty i dodać żółtka.
5. Do utartego masła dodać następnie 1/3 mąki i wymieszać krótko mikserem. Potem dolać mleko, wymieszać i zmów taką samą ilość mąki.
6. Wlać rum i wymieszać ręcznie. Dodać pozostałą część mąki. Ponownie połączyć wszystko ze sobą.
8. Do ciasta dodać pokrojone bakalie i kandyzowane owoce. Wymieszać.
9. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Keks piec w temperaturze 180 st. C, funkcja góra - dół, na niższym poziomie, przez około 60 minut.
10. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Gdy nie będzie już ciepłe owinąć w bawełnianą ściereczkę i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Gotowe ciasto można udekorować polewą czekoladową z dodatkiem kolorowej, cukrowej posypki. Świetnie sprawdzi się również staropolski lukier królewski, który wspaniale komponuje się z przeróżnymi świątecznymi wypiekami. Prosty przepis na jego wykonaniu podaje portal haps.pl. Oto co potrzeba:
Białka ubić odrobinę mikserem - ok. 30 sekund, nie na sztywno. Po tym czasie wsypać cukier puder i ubijać przez kolejne 30 sekund. Następnie wycisnąć sok z cytrusów i połączyć na gładką masę. Gotowym lukrem należy posmarować ciasto, można też udekorować owocami kandyzowanymi. Następnie dobrze będzie włożyć na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 80 st. C - wówczas ładnie przyschnie.