Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami to doskonały i sprawdzony sposób na szybki obiad. Można podawać go na różne sposoby, ale ten z piekarnika ma niezwykły aromat i urzeka soczystością. W dodatku taki kurczak jest banalny do przygotowania.
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami: przygotowanie
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Ugotuj bulion i włóż kurczaka, gotuj go jedynie 2 minuty. Po tym czasie wyciągnij kurczaka, ale bulion odstaw. Łyżkę oliwy wymieszaj z miodem, suszonym oregano i sokiem z cytryny. Przełóż do mięsa, dokładnie wszystko wymieszaj.
Kalafior umyj, podziel na różyczki. Marchewki i cebulę obierz. Marchewki umyj, pokrój w talarki, cebulę poszatkuj. Czosnek obierz, posiekaj.
Przygotowane różyczki kalafiora oraz marchew wrzuć na 1 minutę do wrzącego bulionu. Wyjmij i osącz. Wymieszaj z mięsem, cebulą, kukurydzą oraz czosnkiem. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Oliwę smakową połącz z ziołami prowansalskimi, równomiernie skrop składniki w formie. Oprósz solą, dołóż porwane gałązki oregano. Wlej 3-4 łyżki bulionu. Przykryj naczynie folią aluminiową, piecz 20 minut w 190 st. Odkryj i piecz zapiekankę z kurczakiem i warzywami jeszcze 5 minut.
***
Lubisz zapiekanki? Sprawdź inne przepisy:
Zapiekanka z naleśników zaspokoi gusta fanów tych francuskich placuszków.
Na rodzinny obiad poleca się zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym lub zapiekanka ziemniaczana z groszkiem.
***
Zobacz również: