Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami to doskonały i sprawdzony sposób na szybki obiad. Można podawać go na różne sposoby, ale ten z piekarnika ma niezwykły aromat i urzeka soczystością. W dodatku taki kurczak jest banalny do przygotowania.

Składniki
- 1 średni kalafior
- 1 mała puszka kukurydzy
- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżce suszonego oregano i ziół prowansalskich
- 3 gałązki świeżego oregano
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/3 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 l bulionu, najlepiej drobiowego
- sól
- 4 łyżki oliwy cytrynowej
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami: przygotowanie
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Ugotuj bulion i włóż kurczaka, gotuj go jedynie 2 minuty. Po tym czasie wyciągnij kurczaka, ale bulion odstaw. Łyżkę oliwy wymieszaj z miodem, suszonym oregano i sokiem z cytryny. Przełóż do mięsa, dokładnie wszystko wymieszaj. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Marchewki i cebulę obierz. Marchewki umyj, pokrój w talarki, cebulę poszatkuj. Czosnek obierz, posiekaj. Przygotowane różyczki kalafiora oraz marchew wrzuć na 1 minutę do wrzącego bulionu. Wyjmij i osącz. Wymieszaj z mięsem, cebulą, kukurydzą oraz czosnkiem. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Oliwę smakową połącz z ziołami prowansalskimi, równomiernie skrop składniki w formie. Oprósz solą, dołóż porwane gałązki oregano. Wlej 3-4 łyżki bulionu. Przykryj naczynie folią aluminiową, piecz 20 minut w 190 st. Odkryj i piecz zapiekankę z kurczakiem i warzywami jeszcze 5 minut.
***Lubisz zapiekanki? Sprawdź inne przepisy: Zapiekanka z naleśników zaspokoi gusta fanów tych francuskich placuszków.Na rodzinny obiad poleca się zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym lub zapiekanka ziemniaczana z groszkiem. ***Zobacz również: