Zapiekanka z pieczarkami, czyli 5 sposobów na pyszny i szybki obiad
Pieczarki to bardzo powszechne grzyby, które bez problemu kupimy w sklepach spożywczych. Jest to idealny składnik do przygotowania szybkich i pysznych zapiekanek. Dodatkowo nie potrzebuje długiego czasu gotowania czy smażenia, by można było ją zjeść. Sprawdź 5 przepisów na zapiekanki z pieczarkami, które podbiją serce twoje i całej rodziny.
Powrót z pracy, odbiór dzieci ze szkoły, szybkie zakupy. Każdy głodny, ale nikt nie chce długo czekać. Dodatkowo warto przygotować coś sycącego, by zaspokoić wilcze apetyty domowników po wyczerpującym dniu w pracy i w szkole. Te przepisy na zapiekanki z pieczarkami spełniają wszystkie te wymagania, a jak obłędnie smakują!
Spis treści:
Zapiekanka z pieczarkami i serem na bagietce
Składniki:
- 1 bagietka,
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 200 g startego sera,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bagietkę kroimy wzdłuż, pieczarki myjemy i suszymy, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W zależności od upodobania pieczarki możemy pokroić, posiekać lub zetrzeć
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i szklimy przez ok. 1 minutę, następnie dodajemy pieczarki i całość smażymy jeszcze 5 minut. Na koniec smażenia przyprawiamy warzywa solą i pieprzem
- Farsz wykładamy równomiernie na przekrojone bagietki i posypujemy startym serem
- Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 7 minut. Po upieczeniu polewamy ketchupem
Czytaj również: Czy można jeść surową pieczarkę?
Zapiekanka z pieczarkami i makaronem
Składniki:
- 200 g makaronu (np. penne, fusilli),
- 300 g cukini,
- 300 g pieczarek,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 czerwona cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 g tartego sera (np. cheddar),
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, oregano, tymianek.
Sposób przygotowania:
- Na oliwie przesmażyć pokrojoną w pióra cebulę (ok. 1 minuty), dodać pokrojony czosnek i wymieszać
- Do cebuli i czosnku dodać pokrojone warzywa: cukinię, pieczarki oraz obie papryki. Przyprawić solą, pieprzem i oregano, a następnie dusić przez 10 minut często mieszając
- Ugotować makaron chwilę krócej, niż al dente
- Na patelnię wlać pomidory z puszki i zagotować, następnie dodać makaron i wymieszać
- Przełożyć całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem i serem
- Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach
Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 500 g pieczarek,
- 150 g kaszy kuskus,
- po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej,
- pęczek natki pietruszki,
- 200 g tartego ser (np. pół na pół cheddar i mozzarella),
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz, chili.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju, doprawiając solą i pieprzem
- Kaszę kuskus gotujemy chwilę krócej, niż podano na opakowaniu
- Warzywa kroimy w kostkę, cebulę w pióra, czosnek siekamy
- Odkładamy podsmażonego kurczaka, na patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, po minucie czosnek, a po chwili resztę warzyw. Smażymy 10-15 minut
- Do warzyw dodajemy mięso, kaszę i łyżeczkę chili, a także pokrojoną natkę pietruszki, wszystko mieszamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem
- Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni
Zapiekanka z pieczarkami i ziemniakami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g pieczarek,
- 500 g mielonej wołowiny,
- 2 cebule,
- por,
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 200 g tartego sera,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry (ok. 5 mm grubości)
- Na łyżce oliwy zeszklić jedną cebulę, następnie podsmażyć mięso mielone z cebulą
- Zeszklić drugą cebulę na łyżce oliwy i dodać pokrojone pieczarki oraz pora. Smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu
- W rondelku rozpuścić masło (uważać, żeby się nie przypaliło), dodać 3 łyżki mąki i energicznie mieszać przy użyciu rózgi. Do tak powstałej masy dodać 2 szklanki zimnego mleka, nadal mieszać. Przyprawić 1/2 łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej
- W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dno plastry ziemniaków posypane przyprawą do ziemniaków, drugą warstwę z mielonego mięsa, następnie znów ziemniaki, warzywa i na górze ziemniaki. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem
- Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni
Zapiekanka á la pizza z pieczarkami
Składniki:
- opakowanie ciasta na pizzę,
- sos do pizzy,
- kilka pieczarek,
- kilka plasterków szynki,
- mozzarella (tarta lub w kulce).
Sposób przygotowania:
- Ciasto na pizzę kroimy na 4 lub 6 części
- Każdą część smarujemy sosem do pizzy, kładziemy pokrojone pieczarki i szynkę, następnie posypujemy mozzarellą
- Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Czytaj także: