Zapiekanka z pieczarkami, czyli 5 sposobów na pyszny i szybki obiad

Pieczarki to bardzo powszechne grzyby, które bez problemu kupimy w sklepach spożywczych. Jest to idealny składnik do przygotowania szybkich i pysznych zapiekanek. Dodatkowo nie potrzebuje długiego czasu gotowania czy smażenia, by można było ją zjeść. Sprawdź 5 przepisów na zapiekanki z pieczarkami, które podbiją serce twoje i całej rodziny.

Szybka i pyszna zapiekanka z pieczarkami
Szybka i pyszna zapiekanka z pieczarkami123RF/PICSEL

Powrót z pracy, odbiór dzieci ze szkoły, szybkie zakupy. Każdy głodny, ale nikt nie chce długo czekać. Dodatkowo warto przygotować coś sycącego, by zaspokoić wilcze apetyty domowników po wyczerpującym dniu w pracy i w szkole. Te przepisy na zapiekanki z pieczarkami spełniają wszystkie te wymagania, a jak obłędnie smakują!

Zapiekanka z pieczarkami i serem na bagietce

Składniki:

  • 1 bagietka,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 200 g startego sera,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę kroimy wzdłuż, pieczarki myjemy i suszymy, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W zależności od upodobania pieczarki możemy pokroić, posiekać lub zetrzeć
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i szklimy przez ok. 1 minutę, następnie dodajemy pieczarki i całość smażymy jeszcze 5 minut. Na koniec smażenia przyprawiamy warzywa solą i pieprzem
  3. Farsz wykładamy równomiernie na przekrojone bagietki i posypujemy startym serem
  4. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 7 minut. Po upieczeniu polewamy ketchupem
Zapiekanka z pieczarkami i makaronem
Zapiekanka z pieczarkami i makaronem123RF/PICSEL

Zapiekanka z pieczarkami i makaronem

Składniki:

  • 200 g makaronu (np. penne, fusilli),
  • 300 g cukini,
  • 300 g pieczarek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g tartego sera (np. cheddar),
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, oregano, tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie przesmażyć pokrojoną w pióra cebulę (ok. 1 minuty), dodać pokrojony czosnek i wymieszać
  2. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone warzywa: cukinię, pieczarki oraz obie papryki. Przyprawić solą, pieprzem i oregano, a następnie dusić przez 10 minut często mieszając
  3. Ugotować makaron chwilę krócej, niż al dente
  4. Na patelnię wlać pomidory z puszki i zagotować, następnie dodać makaron i wymieszać
  5. Przełożyć całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem i serem
  6. Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach
Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem
Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem123RF/PICSEL

Zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 500 g pieczarek,
  • 150 g kaszy kuskus,
  • po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200 g tartego ser (np. pół na pół cheddar i mozzarella),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz, chili.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju, doprawiając solą i pieprzem
  2. Kaszę kuskus gotujemy chwilę krócej, niż podano na opakowaniu
  3. Warzywa kroimy w kostkę, cebulę w pióra, czosnek siekamy
  4. Odkładamy podsmażonego kurczaka, na patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, po minucie czosnek, a po chwili resztę warzyw. Smażymy 10-15 minut
  5. Do warzyw dodajemy mięso, kaszę i łyżeczkę chili, a także pokrojoną natkę pietruszki, wszystko mieszamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem
  6. Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni
Zapiekanka z pieczarkami, ziemniakami i mięsem mielonym
Zapiekanka z pieczarkami, ziemniakami i mięsem mielonym123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Zapiekanka z pieczarkami i ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g pieczarek,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 2 cebule,
  • por,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 200 g tartego sera,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawa do ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry (ok. 5 mm grubości)
  2. Na łyżce oliwy zeszklić jedną cebulę, następnie podsmażyć mięso mielone z cebulą
  3. Zeszklić drugą cebulę na łyżce oliwy i dodać pokrojone pieczarki oraz pora. Smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu
  4. W rondelku rozpuścić masło (uważać, żeby się nie przypaliło), dodać 3 łyżki mąki i energicznie mieszać przy użyciu rózgi. Do tak powstałej masy dodać 2 szklanki zimnego mleka, nadal mieszać. Przyprawić 1/2 łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej
  5. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dno plastry ziemniaków posypane przyprawą do ziemniaków, drugą warstwę z mielonego mięsa, następnie znów ziemniaki, warzywa i na górze ziemniaki. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem
  6. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni
Zapiekanka z pieczarkami á la pizza
Zapiekanka z pieczarkami á la pizza123RF/PICSEL

Zapiekanka á la pizza z pieczarkami

Składniki:

  • opakowanie ciasta na pizzę,
  • sos do pizzy,
  • kilka pieczarek,
  • kilka plasterków szynki,
  • mozzarella (tarta lub w kulce).

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto na pizzę kroimy na 4 lub 6 części
  2. Każdą część smarujemy sosem do pizzy, kładziemy pokrojone pieczarki i szynkę, następnie posypujemy mozzarellą
  3. Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Czytaj także:

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 27: Ewelina ŚlotałaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas