Zapomnij o smażeniu jajecznicy na tłuszczu. Jest zdrowszy i smaczniejszy sposób
Jajecznicę zazwyczaj smażymy na tłuszczu. Wybieramy olej lub masło, gdy przyrządzamy ten śniadaniowy klasyk. Jest jednak znacznie zdrowszy i co najważniejsze - smaczniejszy sposób na przyrządzenie jajek w tej smakowitej wersji.
Ilu wielbicieli jajecznicy, tyle sposobów na jej przyrządzenie. Nie da się jednak ukryć, że ten śniadaniowy klasyk w puszystym wydaniu jest czymś, co cieszy każdego smakosza. Jest sposób, który jajecznicę uczyni nie tylko lekką i puszystą, ale też znacznie zdrowszą, bardziej dietetyczną i smaczniejszą.
Czytaj również: Jajecznica po tajsku. Jak ją przygotować?
Jajecznica smażona bez tłuszczu. Jak ją przyrządzić?
Jeżeli waszym celem jest uzyskanie puszystej, kremowej jajecznicy, idealnym rozwiązaniem będzie smażenie jej bez użycia tłuszczu. Masło lub olej zastąpi nam w tym wypadku mleko, które nada daniu kremowej konsystencji i sprawi, że jajka się nie przypalą.
Czego będziemy potrzebować do przyrządzenia takiego śniadania?
Zobacz także: Takiego śniadania lepiej unikaj. Źle wpływa na twój mózg
1. Na patelnię wlej niewielką ilość mleka, czyli mniej więcej 4 łyżki. Gdy nieco się ogrzeje, wbij jajka i dopraw je ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu.
2. Pamiętaj, aby jajecznicę smażyć na małym ogniu, aby masa jajeczna miała szansę się ściąć od spodu, ale nie zaczęła się przypalać. Gdy zobaczysz, że jajka zaczynają się ścinać, wymieszaj je delikatnie przy pomocy łopatki.
3. Jeśli lubisz bardziej płynną jajecznicę, możesz wlać jeszcze trochę mleka. Gotowe danie możesz posypać szczypiorkiem i podawać z ulubionymi warzywami i pieczywem.
***