Zapomnisz o ziemniaczanych. Takie placki serwuje gościom Ewa Wachowicz

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Przepis na placki od Ewy Wachowicz. Usmażysz raz, zapomnisz o ziemniaczanych
Przepis na placki od Ewy Wachowicz. Usmażysz raz, zapomnisz o ziemniaczanych/123rf.comINTERIA.PL

Alternatywa dla placków ziemniaczanych

Placki cebulowe
Placki cebulowe123RF/PICSEL

Przepis na placki cebulowe od Ewy Wachowicz

  • 3 duże cebule
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  1. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. 
  2. Przełożyć do miski, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. 
  3. Dodać posiekany koperek. Wybić jajka. Wsypać mąkę. 
  4. Przecisnąć ząbek czosnku. Dobrze wymieszać. 
  5. Porcjami usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle (tak samo jak placki ziemniaczane). 
  6. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 
Jak się robi placki ziemniaczane?Interia KulinariaInteria Kulinaria