Zapomnisz o zwykłych pulpetach. Te kotleciki to hit nie tylko na obiad
Falafele to pyszna i zdrowa alternatywa dla mięsnych dań. Idealnie smakują w picie z dodatkiem hummusu, sałatą i świeżymi warzywami. Szczególnym elementem tego przepisu jest unikalna przyprawa dukkah przygotowana z orzechów i przypraw.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Z czego zrobić falafele?
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy dukkah
- pęczek kolendry
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Do podania:
- sałata
- hummus
- pomidorki koktajlowe
DUKKAH:
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g sezamu
- 2 łyżki kuminu
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu

Jak przygotować falafele?
- Zacząć od zrobienia przyprawy dukkah.
- Orzechy uprażyć w piekarniku (8-10 minut, 180 st. C).
- Przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki.
- Sezam z kuminem i ziarnami kolendry uprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu.
- Przesypać do makutry. Dorzucić orzechy laskowe. Posolić i przyprawić pieprzem.
- Utłuc drewnianą pałką a następnie utrzeć.
- Gotową przyprawę przełożyć do zamykanego słoika.
- Przechowywać w lodówce.
- Kaszę jaglaną wsypać na gęste sitko i przepłukać pod bieżącą wodą.
- Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody, posolić i ugotować (ok. 20 minut).
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dorzucić i podsmażyć czosnek. Marchewki upiec (30-45 minut, 180 st. C) lub ugotować, przestudzić, przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem.
- Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną oraz cebulę z czosnkiem. Przyprawić dukkah.
- Dodać posiekaną miętę oraz kolendrę. Wsypać mąkę kukurydzianą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
- Dłonie zwilżyć wodą i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Usmażyć w głębokim tłuszczu.
Podawać w picie - z sałatą, hummusem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Polecamy również:
