zdjęcie
„Ewa gotuje”: FalafelePolsatPolsat

Zapomnisz o zwykłych pulpetach. Te kotleciki to hit nie tylko na obiad

Z czego zrobić falafele? 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy dukkah
  • pęczek kolendry
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  •  sałata
  • hummus
  • pomidorki koktajlowe
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g sezamu
  • 2 łyżki kuminu
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowując falafele, bardzo ważne jest, aby składniki zmielić w maszynce, a nie w blenderze
Przygotowując falafele, bardzo ważne jest, aby składniki zmielić w maszynce, a nie w blenderze123RF/PICSEL

Jak przygotować falafele? 

  1. Zacząć od zrobienia przyprawy dukkah. 
  2. Orzechy uprażyć w piekarniku (8-10 minut, 180 st. C). 
  3. Przełożyć do ściereczki i ocierając pozbawić skórki. 
  4. Sezam z kuminem i ziarnami kolendry uprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu. 
  5. Przesypać do makutry. Dorzucić orzechy laskowe. Posolić i przyprawić pieprzem. 
  6. Utłuc drewnianą pałką a następnie utrzeć. 
  7. Gotową przyprawę przełożyć do zamykanego słoika. 
  8. Przechowywać w lodówce. 
  9. Kaszę jaglaną wsypać na gęste sitko i przepłukać pod bieżącą wodą. 
  10. Przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody, posolić i ugotować (ok. 20 minut). 
  11. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. 
  12. Dorzucić i podsmażyć czosnek. Marchewki upiec (30-45 minut, 180 st. C) lub ugotować, przestudzić, przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem. 
  13. Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną oraz cebulę z czosnkiem. Przyprawić dukkah. 
  14. Dodać posiekaną miętę oraz kolendrę. Wsypać mąkę kukurydzianą. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. 
  15. Dłonie zwilżyć wodą i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. 
  16. Usmażyć w głębokim tłuszczu. 
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe