Zaskakuje nie tylko wyglądem. Sekret tkwi w warstwach i sosie

Skoro zwykło się mawiać, że jemy oczami, to tej przepięknie prezentującej się, niebanalnej sałatce z pewnością nikt się nie oprze. Jednak walory estetyczne to zaledwie część jej zalet, bowiem sałatka mimoza, o której właśnie mowa, smakuje wybitnie.

Jak przygotować pyszną sałatkę mimoza?
Jak przygotować pyszną sałatkę mimoza?123RF/PICSEL

Sałatka mimoza doskonale prezentuje się w przeźroczystym naczyniu, bowiem jej kolorowe warstwy tworzą piękną kompozycję. Rzecz jasna najważniejszy jest jednak smak, a mimoza pod tym względem zadowoli nawet najbardziej wybrednych miłośników dobrego jedzenia.

Na doznania kulinarne wpływają nie tylko dobrze skomponowane składniki sałatki, ale i odpowiednio dopasowany sos. Całość tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Czas zakasać rękawy i przygotować sałatkę mimoza. Do dzieła.

Sałatka mimoza
Sałatka mimoza123RF/PICSEL

Sałatka mimoza - składniki

Do przygotowania sałatki mimoza potrzebujemy:

  • 5 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 5 jajek,
  • 1 cebula,
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Sałatka mimoza - przepis

Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do momentu, aż zrobią się miękkie. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i delikatnie oddzielamy białko od żółtek.

Żółtka przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, natomiast białka siekamy na drobną kostkę. Cebulę siekamy w drobną kostkę i sparzamy ją we wrzątku, by straciła nieco na ostrości.

Do czystej miseczki przekładamy majonez, musztardę i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.

Z puszki z tuńczykiem pozbywamy się zalewy, a rybę delikatnie rozgniatamy widelcem, jeśli jest w dużych kawałkach.

Tuńczyka przekładamy na dno większej, przeźroczystej miski lub salaterki, następie na tuńczyka aplikujemy cebulę i trochę sosu. Kolejna warstwa to białka jaj, które doprawiamy solą i pieprzem, ponownie nakładamy sos.

Finiszujemy kolejnymi warstwami: marchewka, ziemniaki i pyszny sos. Jeśli zostały nam składniki, układamy je ponownie jak wyżej. Wszystko okraszamy rozdrobionymi żółtkami. Sałatkę zamykamy w lodówce na godzinę, by składniki dobrze się "przegryzły. Gotowe!

Wyjątkowy francuski ser, który zyskał sławę na całym świecie© 2025 Associated Press