Zaskakuje nie tylko wyglądem. Sekret tkwi w warstwach i sosie
Skoro zwykło się mawiać, że jemy oczami, to tej przepięknie prezentującej się, niebanalnej sałatce z pewnością nikt się nie oprze. Jednak walory estetyczne to zaledwie część jej zalet, bowiem sałatka mimoza, o której właśnie mowa, smakuje wybitnie.

Sałatka mimoza doskonale prezentuje się w przeźroczystym naczyniu, bowiem jej kolorowe warstwy tworzą piękną kompozycję. Rzecz jasna najważniejszy jest jednak smak, a mimoza pod tym względem zadowoli nawet najbardziej wybrednych miłośników dobrego jedzenia.
Na doznania kulinarne wpływają nie tylko dobrze skomponowane składniki sałatki, ale i odpowiednio dopasowany sos. Całość tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Czas zakasać rękawy i przygotować sałatkę mimoza. Do dzieła.
Czytaj także: Najlepsza sałatka z jajek. Sekretem jest jeden dodatek

Sałatka mimoza - składniki
Do przygotowania sałatki mimoza potrzebujemy:
- 5 ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 5 jajek,
- 1 cebula,
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki majonezu,
- 3 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka musztardy.
Sałatka mimoza - przepis
Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do momentu, aż zrobią się miękkie. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i delikatnie oddzielamy białko od żółtek.
Żółtka przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, natomiast białka siekamy na drobną kostkę. Cebulę siekamy w drobną kostkę i sparzamy ją we wrzątku, by straciła nieco na ostrości.
Do czystej miseczki przekładamy majonez, musztardę i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dokładnie mieszamy.
Z puszki z tuńczykiem pozbywamy się zalewy, a rybę delikatnie rozgniatamy widelcem, jeśli jest w dużych kawałkach.
Tuńczyka przekładamy na dno większej, przeźroczystej miski lub salaterki, następie na tuńczyka aplikujemy cebulę i trochę sosu. Kolejna warstwa to białka jaj, które doprawiamy solą i pieprzem, ponownie nakładamy sos.
Finiszujemy kolejnymi warstwami: marchewka, ziemniaki i pyszny sos. Jeśli zostały nam składniki, układamy je ponownie jak wyżej. Wszystko okraszamy rozdrobionymi żółtkami. Sałatkę zamykamy w lodówce na godzinę, by składniki dobrze się "przegryzły. Gotowe!