Zawsze się udają! Babciny sposób na faworki idealne. Sekretem jest jeden składnik
Faworki kojarzą się większości z nas z końcem karnawału, tłustym czwartkiem i dużą ilością cukru pudru. Niestety, ten na pozór łatwy w przygotowaniu deser, nie zawsze się udaje, chyba że skorzystamy ze sprawdzonego przepisu naszych babć!
Spis treści:
Faworki, które powstały przez przypadek
Faworki, inaczej chrust to słodkie, cienkie i chrupiące ciastka, których nazwa pochodzi od poznańskiej piekarni Fawor. To właśnie jej cukiernicy po raz pierwszy usmażyli faworki, które - jak podaje „legenda” - powstały przez zupełny przypadek. Młody cukiernik smażył pączki i przypadkowo wrzucił do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta. Gdy go wyjął, pasek ukształtował się w warkocz. Postanowił więc posypać go cukrem i zjeść - ku swojemu zaskoczeniu stwierdził, że ciastko jest pyszne.
Zobacz również:
Faworki cieszą się największą popularnością w tłusty czwartek, który w 2024 roku świętować będziemy 8 lutego. Już dziś warto więc poznać sprawdzony, babciny przepis na faworki i przygotować własne, domowe słodkości.
Czytaj także: Hit karnawału z przepisu siostry Anastazji
Przepis na faworki. Babciny sposób
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dodatkowo należy przygotować około 600 g smalcu lub oleju do smażenia oraz cukier puder do obsypania faworków.
Tradycyjne faworki z przepisu babci: Przygotowanie
- Do dużej miski wsyp przesianą mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wymieszaj.
- Dodaj żółtka, śmietanę i mocny alkohol, dzięki któremu ciasto nie będzie wchłaniało tłuszczu. Wymieszaj wszystkie składniki i ugnieć ciasto aż będzie jednolicie gładkie i zwarte.
- Rozwałkuj ciasto (bardzo cienko) i wycinaj z niego paski o szerokości 2,5-3 cm, przekrawaj je ukośnie w poprzek na około 10 - 14 cm, a na środku każdego paska rób około 7 cm nacięcie, przez które przewlekaj jeden koniec ciasta. Formuj faworki.
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury około 170 - 180 stopni C. Ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz po kilka faworków, partiami.
- Smaż faworki z obu stron na rumiano przez około 30 do 50 sekund z jednej strony i góra 30 sekund z drugiej strony. Gotowe faworki układaj na ręczniku papierowym, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gdy ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem!
Smacznego!
Zobacz również: Jak zrobić racuchy? Tajny składnik naszych babć!