Reklama

Reklama

Zdrowe frytki z batatów

Frytki z piekarnika, powstałe ze słodkich ziemniaków, różnią się w smaku od tych bardziej tradycyjnych, mają też nieco inną konsystencję. Warto jednak spróbować, ponieważ są zdrowszą i bardziej oryginalną wersją popularnej przekąski.

Składniki

  • 1-2 bataty
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • oregano

Bataty kroimy na frytki i wkładamy do foliowego woreczka/woreczków. Umieszczamy je w zamrażalniku. Gdy będą już zamrożone, wyjmujemy je, wyciągamy z woreczka, smarujemy niewielką ilością oliwy i obsypujemy przyprawami. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Zapiekamy frytki ok. 25 min. w temp. 180 stopni.

RADA: Dzięki mrożeniu frytki staną się chrupiące. Jeśli wolimy, by były bardziej miękkie (to cecha charakterystyczna batatowych frytek z piekarnika), pomijamy ten krok.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje