Zetrzyj wprost do jajecznicy. Trzyma cholesterol w ryzach, po cichu spala boczki

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Jeszcze do niedawna powtarzano błędne przekonanie, że częste spożywanie jajek ma negatywny wpływ na cholesterol. Mit ten został obalony przez Światową Organizację Zdrowia, która wskazała, że zdrowy człowiek może spożywać nawet do 12 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego, czy lubimy danie bez zbędnych dodatków, a może na naszych talerzach króluje jajecznica z wieloma składnikami, warto doprawić ją szczyptą kurkumy. Nawet niewielka ilość ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania organizmu.

Jajecznica wychodzi smakowicie z dodatkiem kurkumy
Jajecznica wychodzi smakowicie z dodatkiem kurkumy123RF/PICSEL

Czy kurkumę można dodać do jajecznicy?

Przygotowana ze świeżych jajek puszysta jajecznica to jedno z najprostszych, a zarazem mocno sycących dań. Szczególnie polecana osobom będącym na diecie. Jeśli chcemy, by miała jak najlepszy wpływ na zdrowie, lepiej wyeliminować z niej sporą porcję tłuszczu, najczęściej w postaci masła, a w zamian zastąpić je warzywami i ziołami. Osobom, które chcą nadać jajecznicy nieco egzotycznego posmaku, a dodatkowo sprawić, że kolor stanie się intensywniejszy, polecamy dodatek kurkumy.

Ostryż długi, nazywany także indyjskim szafranem lub potocznie kurkumą, to przyprawa o wielu właściwościach. Na pierwszy rzut oka może do złudzenia przypominać imbir, jedynie o niewielkim rozmiarze. Za walorami zdrowotnymi oraz przyciągającym wzrok kolorem stoi kurkumina, zaliczana do związków polifenolowych. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który wykazuje silne działanie:

  • antynowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne.

Regularne stosowanie kurkuminy korzystnie wpływa na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, chroni układ pokarmowy i pozwala pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. W smaczny sposób do diety włączymy ją właśnie podczas jedzenia jajecznicy.

Indyjska jajecznica z kurkumą - przepis

Lista właściwości kurkumy jest na tyle obszerna, że powinniśmy coraz chętniej wykorzystywać ją w kuchni. Co ważne, nadaje się nie tylko do typowych dań kuchni azjatyckiej, ale także uwielbianej przez Polaków jajecznicy. Naukowcy, na podstawie licznych obserwacji, doszli do wniosku, że dodatkowe doprawienie dania pieprzem może zwiększyć przyswajalność kurkumy w organizmie.

Składniki na jajecznicę z kurkumą

  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz

Przygotowanie jajecznicy z kurkumą

  1. Zaczynamy od sparzenia pomidora wrzątkiem, a następnie obieramy go delikatnie ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek pozbawiamy łupinek i drobno siekamy.
  2. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła, dorzucamy cebulę i czosnek. Warzywa podsmażamy do momentu zeszklenia i nabrania intensywnego aromatu.
  3. Tak przygotowane doprawiamy kurkumą, solą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora.
  4. Całość smażymy do momentu odparowania wody z pomidora. Na sam koniec do pozostałych składników wbijamy jajka i podsmażamy do uzyskania ulubionej konsystencji.
  5. Jajecznicę po indyjsku z kurkumą podajemy na ciepło z dodatkiem ulubionego pieczywa. Wierzch możemy dodatkowo posypać szczypiorkiem, koperkiem lub innymi ziołami. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas