Ziemniaki jeszcze nigdy nie były tak puszyste. Wystarczy dodać popularny napój
Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych dodatków do dań, jakie lądują na naszych stołach. Zachwycają smakiem, ale również lekkością i aksamitnością. Jak zrobić naprawdę puszyste ziemniaki? To nic trudnego. Wystarczy dodać do nich szklankę popularnego napoju.
Początek uprawy ziemniaka w Polsce powiązany jest z 1683 rokiem. Właśnie wtedy król Jan III Sobieski, wracając z wyprawy wiedeńskiej, przywiózł bulwy tego warzywa jako prezent dla królowej Marysieńki. Wtedy jeszcze nie doceniano jego walorów smakowych, uważając go za pokarm najbiedniejszych. Na większą skalę ziemniaka zaczęto uprawiać w XVIII wieku.
Wkrótce, za sprawą poprawienia jakości wyżywienia ludności w rozwijających się ośrodkach przemysłowych, ziemniak stał się symbolem nowoczesności. W latach 60. i 70. XX wieku areał uprawy ziemniaka w Polsce wynosił prawie 3 mln ha.
Zobacz również: Ukryta funkcja obieraczki. Nie każdy wie, jak z niej korzystać
Jak zrobić puszyste ziemniaki?
Nic więc dziwnego, że ziemniaki są naszym ulubionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw. Podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy z pewnością podbije jednak kremowe puree, które zachwyci puszystością i delikatnością. Jak zrobić puszyste ziemniaki? To nic trudnego.
Aby cieszyć się wyśmienitym smakiem ziemniaków jak z restauracji wystarczy do ugotowanej porcji warzyw dodać trochę ciepłego mleka, masła oraz przypraw - pieprzu, soli, gałki muszkatołowej oraz dokładnie ugnieść. Do pół kilograma ziemniaków należy wlać pół szklanki ciepłego mleka. Jeszcze nigdy nie były tak aksamitne i lekkie!
Zobacz również: Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność. Działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo
Czy ziemniaki są zdrowe?
Wbrew powszechnej opinii ziemniaki nie są bezwartościowym dodatkiem do kotletów, który w mig zapełni żołądek. Są nie tylko mało kaloryczne, ale również zawierają w swoim składzie skrobię, witaminę C oraz żelazo.
W skład ziemniaków wchodzą również witaminy A, E, B1, B2, B3 oraz B6. Kartofle zawierają także spore ilości obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniającego kości wapnia oraz korzystanie działającego na układ nerwowy magnezu.
Zobacz również: Co na obiad w tym tygodniu? Gotowy jadłospis na siedem dni