Zimą zajadaj pełnymi łyżkami. Spiżarniany smakołyk poprawi odporność i da ukojenie wątrobie

Jak przyrządzić pyszne buraczki tarte na zimę?
Jak przyrządzić pyszne buraczki tarte na zimę?123RF/PICSEL

Czym doprawiać buraki, by podbić ich smak?

Zobacz również:

    • dodatek tartego jabłka,
    • pokrojona papryka,
    • siekana natka pietruszki,
    • nieco orientalny sos sojowy,
    • goździki,
    • cząber,
    • tymianek i bazylia.

    Buraczki tarte na zimę - lista zakupów

    Smakołykiem, którym zajadają się dzieci i dorośli, są buraczki tarte w słoiczkach.
    Smakołykiem, którym zajadają się dzieci i dorośli, są buraczki tarte w słoiczkach. Picsel
    • 5 kg buraków,
    • ½ szklanki cukru,
    • 1 łyżka soli kamiennej,
    • ½ szklanki octu.

    Jak przygotować tarte buraki do zimowej spiżarni?

    1. Buraki myjemy, a następnie nieobrane wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykrywką do miękkości. Może to zająć ok. 45 minut, choć czas zależy przede wszystkim od wielkości warzyw.
    2. Kiedy buraki będą gotowe, wylewamy wodę i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Chłodne warzywa obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    3. Starte buraki doprawiamy za pomocą soli, cukru oraz octu. W razie potrzeby zwiększamy porcję przypraw tak, by smak odpowiadał naszym preferencjom.
    4. Tak przygotowane buraki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku przez 20 minut.
    5. Tuż po pasteryzacji układamy słoiki z burakami do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do powolnego studzenia.
    6. Słoiki wypełnione pysznymi buraczkami przechowujemy w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu, do którego nie ma dostępu wilgoć.