Zimą zajadaj pełnymi łyżkami. Spiżarniany smakołyk poprawi odporność i da ukojenie wątrobie
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Zima nie rozpieszcza nas dostępem do świeżych warzyw, dlatego wymyślenie apetycznego dodatku do dań obiadowych staje się nieco trudniejszym zadaniem. Smakołykiem, którym zajadają się dzieci i dorośli, są buraczki tarte w słoiczkach. To świetne uzupełnienie wspólnego posiłku, które bez problemu przygotujemy na zapas. Jak zrobić wyśmienite buraczki tarte na zimę? Podpowiadamy.
Spis treści:
Czym doprawiać buraki, by podbić ich smak?
Samodzielnie podane buraki nie zachwycają zbyt wyrazistym smakiem. Dopiero połączenie ich z odpowiednio dobranymi przyprawami sprawia, że możemy w pełni je posmakować. Podczas obróbki termicznej warto wzbogacić je o coś kwaśnego.
Świetnie sprawdzi się świeżo wyciśnięty sok z cytryny, intensywny ocet spirytusowy lub łagodny ocet winny. Nieco wykwintności nada im także czerwone wino. Walory smakowe buraków podbija również:
- dodatek tartego jabłka,
- pokrojona papryka,
- siekana natka pietruszki,
- nieco orientalny sos sojowy,
- goździki,
- cząber,
- tymianek i bazylia.
Buraczki tarte na zimę - lista zakupów
Jedną z najbardziej uniwersalnych metod przygotowania buraków tartych, którymi chętnie zajadamy się zimą, jest ich ugotowanie oraz starcie na drobne wiórki. Gotowe doskonale smakują zjadane na zimno lub podgrzane w garnku, jako dodatek do mięsnego obiadu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić nimi ugotowany w domowej kuchni barszcz. Wiosną i latem wykorzystamy je do przygotowania smakowitego chłodnika.
Składniki:
- 5 kg buraków,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżka soli kamiennej,
- ½ szklanki octu.
Jak przygotować tarte buraki do zimowej spiżarni?
- Buraki myjemy, a następnie nieobrane wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykrywką do miękkości. Może to zająć ok. 45 minut, choć czas zależy przede wszystkim od wielkości warzyw.
- Kiedy buraki będą gotowe, wylewamy wodę i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Chłodne warzywa obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Starte buraki doprawiamy za pomocą soli, cukru oraz octu. W razie potrzeby zwiększamy porcję przypraw tak, by smak odpowiadał naszym preferencjom.
- Tak przygotowane buraki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku przez 20 minut.
- Tuż po pasteryzacji układamy słoiki z burakami do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do powolnego studzenia.
- Słoiki wypełnione pysznymi buraczkami przechowujemy w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu, do którego nie ma dostępu wilgoć.
Sprawdź również: