Miękkie buraki w dwa kwadranse. Prosta sztuczka z wodą

Czy da się ugotować buraki bez godzin spędzonych w kuchni?
Czy da się ugotować buraki bez godzin spędzonych w kuchni?123RF/PICSEL

Czas gotowania buraków

Zobacz również:

    Gotowanie buraków metodą na dwa garnki

    Jak ekspresowo ugotować buraki?
    Jak ekspresowo ugotować buraki?123RF/PICSEL
    • 1 kg świeżych buraków średniej wielkości
    • 1 łyżka cukru
    • skórka z chleba razowego
    • dwa średniej wielkości garnki
    • 1,5 l wrzątku
    • 1,5 l lodowatej wody
    • zapas kostek lodu
    1. Buraki delikatnie myjemy miękką stroną gąbki. Zbyt mocne szorowanie mogłoby uszkodzić skórkę, w której kryją się liczne cenne składniki.
    2. Tak przygotowane warzywa wkładamy do garnka, dodajemy skórkę z chleba oraz cukier. Całość zalewamy wrzątkiem, pilnując, by woda całkowicie je zakryła.
    3. Gotujemy buraki na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut. W razie potrzeby należy uzupełnić wrzątek w garnku.
    4. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy buraki, a następnie natychmiast przekładamy je do garnka z lodowatą wodą oraz kostkami lodu.
    5. W zimnej kąpieli powinny poleżeć przez 15-20 minut. Na tym etapie doznają "szoku" termicznego i zmiękną jeszcze bardziej, bez konieczności dalszego podgrzewania.
    6. Kiedy minie ostatnia minuta oczekiwania, wyciągamy buraki z wody, obieramy ze skórki i wykorzystujemy w domowej kuchni.

    Dieta obfitująca w buraki

    "Na zdrowie": Buraki warto jeść w każdej postaci. Co w nich takiego jest?POLSAT GOInteria.tv