Złota zasada z mięsem mielonym. Burgery będą soczyste i pyszne

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Odnosisz wrażenie, że do twojego jadłospisu wkradła się monotonia i każdy obiad wygląda tak samo? Zdarza się nawet najlepszym kucharzom! Czas wyrwać się z żywieniowej stagnacji i przyrządzić domowe burgery. Cała rodzina z zapałem przybiegnie do jadalni. Aby posiłek był udany, sprawdź, jak zrobić kotlet do burgera. To baza tej smacznej potrawy, więc nie ma miejsca na niedociągnięcia.

Jak zrobić kotlety do burgerów?
Jak zrobić kotlety do burgerów?123RF/PICSEL

Soczysty kotlet do burgera — co trzeba wiedzieć?

Kulinarni tradycjonaliści twierdzą, że dobry kotlet do burgera nie powinien zawierać nic poza dobrej jakości mieloną wołowiną. Do uzyskania wybornego smaku ma służyć wyłącznie odrobina soli i pieprzu, lecz trzeba wziąć pod uwagę, że przyprawy trzeba dodawać w określonej kolejności. My uważamy, że odrobina kulinarnych eksperymentów nie zaszkodzi. Co dodać do mięsa na burgery? W naszej propozycji znajdziesz cebulę oraz musztardę.

Do degustacji burgera nikogo nie będzie trzeba namawiać
Do degustacji burgera nikogo nie będzie trzeba namawiać123RF/PICSEL

Jak zrobić kotlety do burgera z mięsa mielonego? Podstawowe informacje

Wybierasz się na zakupy, ale nie jesteś pewien, jakie mięso na burgery będzie najlepsze? Do zrobienia kotletów wołowych sprawdzają się:

  • antrykot,
  • łopatka,
  • rostbef,
  • udziec.

Podczas przyrządzania różnorodnych potraw można trafić na informację, że mięso przed obróbką należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej. Zasada ta nie ma zastosowania w przypadku kotletów na burgery. Do pracy przystępuj, gdy mięso będzie zimne.

Przepis na kotlet do burgera

Do przygotowania dwóch solidnych porcji potrzebujesz 250 gramów wołowiny. Miej pod ręką także połowę małej cebuli białej lub czerwonej, jedną łyżeczkę musztardy (polecamy wyrazistą dijon), sól morską i świeżo mielony czarny pieprz.

Jak zrobić kotlet wołowy do hamburgera?

  • Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
  • Mięso zmiel i połącz z cebulą. Dodaj musztardę.
  • Uformuj kotlety, przed smażeniem możesz umieścić je w lodówce na kwadrans.
  • Smaż bez tłuszczu na patelni grillowej przez około trzy minuty z każdej strony. Przypraw solą, ale tylko tę stronę, z której aktualnie będziesz smażyć kotlety. Pieprz dodawaj po zdjęciu mięsa z patelni.
Domowy burger nie ma sobie równych
Domowy burger nie ma sobie równych123rf123RF/PICSEL

Z czym podawać domowe burgery?

Mięso gra w potrawie pierwsze skrzypce, ale dodatki uzupełniające całą kompozycję także są ważne. Przyrządzając te popularną potrawę w domu, możesz ją idealnie dopasować do swoich upodobań smakowych. Fani klasyki soczysty kotlet połączą z sałatą, pomidorem, serem, ogórkami konserwowymi lub ogórkami z przyprawą gyros. Pieczone pieczarki też pasują jak ulał.

Gdy masz ochotę na naprawdę solidną ucztę, wśród dodatków do burgerów znajdź miejsce także dla cienkiego placka ziemniaczanego i chrupiącego bekonu. Jajko sadzone z płynnym żółtkiem to wyjątkowo apetyczne ukoronowanie dania.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas