Reklama

Reklama

Żółciak siarkowy już pojawił się w polskich parkach. Czy można go jeść?

Żółciak siarkowy to pospolity grzyb, którego spotkać można w parkach, ogrodach czy sadach. Choć na pozór wygląda groźnie, to szkodzi tylko zaatakowanym przez siebie roślinom. Ludzie mogą go jeść, ale muszą pamiętać o jednej, ważnej zasadzie!

Żółciak siarkowy to grzyb grubomięsisty, zazwyczaj bez trzonu, przyrośnięty bokiem do drzewa. Ma średnicę około 10-40 cm i najczęściej rośnie na dębach, brzozach,  wierzbach, topolach czy robiniach. Rzadko występuje na drzewach iglastych.

Owocniki ułożone są najczęściej dachówkowato, jeden nad drugim, a młode okazy mają bulwowaty kształt, z czasem stają się wachlarzowate lub półkuliste. Żółciak siarkowy ma barwę siarkowożołtą lub pomarańczową z różowym odcieniem, ale z wiekiem blednie, a brzeg grzyba przybiera barwę cytrynową. 

Reklama

Miąższ grzyba jest biały, ale przechodzi delikatnie  w kolor kremowożółty. Na początku jest miękki i soczysty, z czasem staje się bardziej kruchy. Jego smak określić można jako nieco kwaśny. 

Żółciak siarkowy występuje na wszystkich kontynentach, w Polsce również jest to gatunek dość pospolity. Najczęściej spotkać go można w parkach, w sadach i ogrodach, rzadziej w lasach. Owocniki jednoroczne pojawiają się głównie w maju i czerwcu. 

Żółciak siarkowy to tak naprawdę groźny grzyb chorobotwórczy. Atakuje zarówno słabe jak i całkowicie zdrowe drzewa, głównie liściaste, powodując ich zgniliznę. Zaatakowane drzewo gnije w ciągu zaledwie kilku lat. 

Zobacz również: Grzyby, które wykazują właściwości lecznicze 

Żółciak siarkowy po obróbce przypomina mięso. Sezon na niego właśnie się rozpoczął!

Nie każdy wie, że ten pospolity, szkodliwy dla roślin grzyb jest jadalny! Spożywać można wprawdzie tylko młode owocniki i po odpowiednim przygotowaniu, ale właściwie obgotowany grzyb nie jest trujący, a nawet z powodzeniem można nim zastąpić mięso. 

By móc spożywać żółciaki, należy wcześniej dokładnie je wypłukać i obgotować przez co najmniej 15 - 20 minut. Wodę z gotowania należy odlać. Tak przygotowane grzyby można następnie dalej przetwarzać tzn. smażyć, panierować lub marynować.

Udowodniono, że bez obaw spożywać można żółciaka rosnącego na dębach, podejrzewa się natomiast, że grzyb rosnący na cisach może być trujący, nawet po obróbce. Surowe owocniki są zawsze trujące, podobnie jak te dojrzałe i starsze. 

Zobacz również:

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | żółciak siarkowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy