Żółciak siarkowy już pojawił się w polskich parkach. Czy można go jeść?

Aktualizacja

Żółciak siarkowy to pospolity grzyb, którego spotkać można w parkach, ogrodach czy sadach. Choć na pozór wygląda groźnie, to szkodzi tylko zaatakowanym przez siebie roślinom. Ludzie mogą go jeść, ale muszą pamiętać o jednej, ważnej zasadzie!

Żółciak siarkowy rośnie na drzewach, ale po obróbce jest jadalny!
Żółciak siarkowy rośnie na drzewach, ale po obróbce jest jadalny! Marek BazakEast News

Żółciak siarkowy to grzyb grubomięsisty, zazwyczaj bez trzonu, przyrośnięty bokiem do drzewa. Ma średnicę około 10-40 cm i najczęściej rośnie na dębach, brzozach,  wierzbach, topolach czy robiniach. Rzadko występuje na drzewach iglastych.

Owocniki ułożone są najczęściej dachówkowato, jeden nad drugim, a młode okazy mają bulwowaty kształt, z czasem stają się wachlarzowate lub półkuliste. Żółciak siarkowy ma barwę siarkowożołtą lub pomarańczową z różowym odcieniem, ale z wiekiem blednie, a brzeg grzyba przybiera barwę cytrynową.

Żółciak siarkowy to tak naprawdę groźny grzyb chorobotwórczy. Atakuje zarówno słabe jak i całkowicie zdrowe drzewa, głównie liściaste, powodując ich zgniliznę. Zaatakowane drzewo gnije w ciągu zaledwie kilku lat.

Żółciak siarkowy ma najczęściej żółtą lub pomarańczową barwę
Żółciak siarkowy ma najczęściej żółtą lub pomarańczową barwę123RF/PICSEL

Żółciak siarkowy po obróbce przypomina mięso. Sezon na niego właśnie się rozpoczął!

Nie każdy wie, że ten pospolity, szkodliwy dla roślin grzyb jest jadalny! Spożywać można wprawdzie tylko młode owocniki i po odpowiednim przygotowaniu, ale właściwie obgotowany grzyb nie jest trujący, a nawet z powodzeniem można nim zastąpić mięso.

By móc spożywać żółciaki, należy wcześniej dokładnie je wypłukać i obgotować przez co najmniej 15 - 20 minut. Wodę z gotowania należy odlać. Tak przygotowane grzyby można następnie dalej przetwarzać tzn. smażyć, panierować lub marynować.

Udowodniono, że bez obaw spożywać można żółciaka rosnącego na dębach, podejrzewa się natomiast, że grzyb rosnący na cisach może być trujący, nawet po obróbce. Surowe owocniki są zawsze trujące, podobnie jak te dojrzałe i starsze.

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Placki brokułowe z sosem grzybowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas