Zrób ten sos z malin, a teściowa padnie z wrażenia
Oprac.: Łukasz Piątek
Maliny należą do najsmaczniejszych owoców sezonowych i doskonale smakują na surowo, ale także podane na różne sposoby. I choć maliny kojarzą nam się głównie z deserami, to należy pamiętać, że stanowią doskonały dodatek do dań mięsnych. Poznaj przepis na doskonałe polędwiczki w sosie malinowym.
Lato to taka pora roku, kiedy natura daje nam możliwość delektowania się pysznymi owocami jak: jagody, czereśnie, wiśnie, porzeczki czy właśnie maliny. Te ostatnie są jednymi z najpopularniejszych przysmaków podczas wakacji i prawdopodobnie nie ma osoby, która narzekałaby na ich smak.
Maliny doskonale smakują prosto z krzewu, ale bardzo często spożywamy je również pod postacią koktajli. Owoce są także doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów - ciast oraz lodów.
Jednak maliny z powodzeniem możemy wykorzystać do przyrządzenia pysznego obiadu mięsnego, a te czerwone owoce mogą w tym przypadku posłużyć za doskonały sos. Jak zatem zrobić polędwiczki wieprzowe z sosem malinowym?
Polędwiczki wieprzowe z sosem malinowym - przepis
Skład:
- Polędwiczki wieprzowe (400 gramów)
- Oliwa do smażenia (trzy łyżki)
- Szalotka (dwie sztuki)
- Przyprawa do wieprzowiny (dwie łyżki)
- Ocet balsamiczny (100 mililitrów)
- Miód (dwie łyżki)
- Świeże maliny (100 gramów)
- Pieprz czarny mielony (jedna łyżeczka)
Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon i przerostów tłuszczu, a następnie suszymy ręcznikiem kuchennym. Polędwiczki doprawiamy przyprawą do wieprzowiny, przekładamy do naczynia, nakładamy przykrywkę i chowamy do lodówki na kilka godzin.
Po upływie tego czasu polędwiczki wyciągamy z lodówki i czekamy, aż nabiorą temperatury pokojowej. Następnie rozgrzewamy oliwę na patelni i przysmażamy mięso z każdej strony. Polędwiczki przekładamy do naczynia. Patelni nie czyścimy.
Warto przeczytać: Ptysie z bitą śmietaną i konfiturą malinową
Na tej samej patelni należy zeszklić drobno pokrojoną szalotkę i kiedy będzie lekko przysmażona dodajemy ocet balsamiczny, miód, maliny i czarny pieprz. Całość gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż zawartość patelni zredukuje się o połowę, a maliny całkowicie się rozpadną.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy polędwiczki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Gdy mięso będzie już odpowiednio podduszone, wykładamy je na talerz i kroimy w mniejsze kawałki. Polędwiczki oblewamy sosem malinowym z patelni.
Smacznego!