Dodaj do posiłku. Łatwiej zapanujesz nad skokami cukru i cholesterolu
Lampion z wydrążonej dyni już powoli przygasa? Duży garnek zupy w słonecznym kolorze cichutko bulgocze na kuchence? Na tym nie kończą się zastosowania dyni, a jej smaczny miąższ to nie wszystko, co ma do zaoferowania. Równie wartościowe są pestki, które wspierają walkę z cholesterolem i skokami cukru. Chcesz wykorzystać warzywo w pełni, ale brakuje ci pomysłu? Podpowiadamy, co zrobić z pestkami dyni, by przysłużyły się nie tylko twoim kubkom smakowym, ale też zdrowiu.
- Po przygotowaniu dyniowych przysmaków zostało ci sporo pestek? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! Są nie tylko smaczne, ale stanowią też skarbnicę substancji odżywczych.
- Jedzenie pestek zalecane jest dla wsparcia odporności oraz zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, w tym miażdżycy.
- Co prawda można spożywać je na surowo, ale dobrym pomysłem na przygotowanie smacznej przekąski jest prażenie i suszenie pestek dyni.
Znajdują się na wielu listach nasion wpływających najkorzystniej na organizm. Wszystko przez bogaty skład, w którym nie brakuje cennych dla zdrowia składników. Pestki dyni zawierają witaminy: A, C, E oraz K. Zestaw ten uzupełniają witaminy z grupy B, przede wszystkim B1, B2 i B6. Znaleźć w nich można także cynk, magnez, żelazo, fosfor i potas, a także białko, kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone. Wyliczać można długo, lecz lepiej skupić się nad tym, na co wpływa jedzenie pestek dyni.
- Pestki z dyni to obowiązkowy składnik w męskiej diecie. Sprzyjają bowiem sprawności seksualnej, płodności i produkcji plemników. Ograniczają również ryzyko występowania zapalenia, przerostu i raka prostaty.
- Spożywanie pestek dyni sprzyja obniżaniu poziomu złego cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy.
- Wspierają budowę tkanki mięśniowej, co jest istotne dla wszystkich osób aktywnych fizycznie - nie tylko profesjonalnych sportowców.
- Pestki dyni na robaki - często można spotkać się z takim określeniem, lecz o co dokładnie chodzi? Nasiona okazują się ogromnym wsparciem dla usuwania pasożytów z przewodu pokarmowego, w tym tasiemca i glisty ludzkiej, a także owsików.
- Wysoka zawartość witamin czyni z pestek z dyni sprawdzonego sprzymierzeńca w staraniach o silny układ odpornościowy.
- Ponura jesień i zima nie napawa cię optymizmem? Regularne spożywanie pestek dyni pozytywnie wpływa na nastrój, niwelując uczucie znużenia i bóle głowy - nawet te o podłożu migrenowym.
- Nasiona dyni mają niski indeks glikemiczny, mogą przyczynić się do unormowania poziomu cukru we krwi.
- Ich jedzenie to dobry pomysł w kontekście urody. Pestki z dyni sprzyjają wzmocnieniu paznokci i włosów. Rosną mocniejsze i zdrowsze, więc pożegnasz się z łamliwymi paznokciami i kosmykami wypadającymi garściami.
Idealna przyprawa dla cukrzyka. Regularnie dodawaj do potraw
Tak naprawdę nie wymagają żadnej specjalnej obróbki. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale warto włączać je do innych dań, np. posypując nimi sałatki i kanapki. Doskonale smakują dodane do domowego pieczywa i koktajlu. Bez trudu przygotujesz z nich batony, które dodadzą energii między posiłkami. Pestki dyni można jeść na surowo, ale popularną praktyką kulinarną jest także ich suszenie i prażenie.
Suszone pestki dyni możesz przechowywać przez długi czas, zawsze mając w zanadrzu coś do pochrupania. Ich przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne, wymaga jednak trzymania się kilku podstawowych reguł.
- Pestki trzeba precyzyjnie oczyścić z resztek miąższu. W tym celu ułóż je na sitku i przelewaj chłodną wodą do momentu, aż będą zupełnie czyste.
- Odstaw je do wysuszenia na czystej ściereczce lub ręczniku papierowym.
- Gdy będą suche, przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i oprósz niewielką porcją soli.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 60-70°C na godzinę.
- Po tym czasie wyłącz urządzenie i pozwól pestkom ostygnąć przy zamkniętych drzwiczkach.
Prażenie na patelni to jeden z najszybszych patentów na uzyskanie aromatycznej i niezwykle kuszącej przekąski. Początkowy etap wygląda analogicznie do suszenia - pestki trzeba dokładnie umyć i osuszyć. Jaki jest następny krok?
Klasyczne i nieznane przepisy, czyli co zrobić z dyni?
Szeroką patelnię rozgrzej - nie dodawaj żadnego tłuszczu. Gdy będzie gorąca, rozsyp na niej pestki dyni. Powinny całkowicie przykryć dno naczynia, tworząc pojedynczą warstwę. Prażenie pestek dyni potrwa około dwóch minut. Zdejmij je z ognia, gdy zacznie wydobywać się z nich przyjemny aromat.
Rozłóż je na dużym talerzu. Gdy nieco przestygną, skrop oliwą z oliwek i dodaj przyprawy, które podkreślą ich smak. Może być to mieszanka ostrej i słodkiej papryki w proszku, ale pole do kulinarnych eksperymentów masz w tym miejscu naprawdę duże.
Polecamy:
Pogromca toksyn i wysokiego ciśnienia. Ten napój przygotujesz z resztek
Morwa biała - niesłusznie zapomniany owoc o licznych właściwościach