Dodaj do posiłku. Łatwiej zapanujesz nad skokami cukru i cholesterolu

Dlaczego warto jeść pestki dyni?
Dlaczego warto jeść pestki dyni?123RF/PICSEL
  • Po przygotowaniu dyniowych przysmaków zostało ci sporo pestek? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! Są nie tylko smaczne, ale stanowią też skarbnicę substancji odżywczych.
  • Jedzenie pestek zalecane jest dla wsparcia odporności oraz zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, w tym miażdżycy.
  • Co prawda można spożywać je na surowo, ale dobrym pomysłem na przygotowanie smacznej przekąski jest prażenie i suszenie pestek dyni.

Na co pomagają pestki dyni?

Choć są dość kaloryczne, pestki dyni przysłużą się nam na wielu polach
Choć są dość kaloryczne, pestki dyni przysłużą się nam na wielu polach123RF/PICSEL
  • Pestki z dyni to obowiązkowy składnik w męskiej diecie. Sprzyjają bowiem sprawności seksualnej, płodności i produkcji plemników. Ograniczają również ryzyko występowania zapalenia, przerostu i raka prostaty.
  • Spożywanie pestek dyni sprzyja obniżaniu poziomu złego cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy.
  • Wspierają budowę tkanki mięśniowej, co jest istotne dla wszystkich osób aktywnych fizycznie - nie tylko profesjonalnych sportowców.
  • Pestki dyni na robaki - często można spotkać się z takim określeniem, lecz o co dokładnie chodzi? Nasiona okazują się ogromnym wsparciem dla usuwania pasożytów z przewodu pokarmowego, w tym tasiemca i glisty ludzkiej, a także owsików.
  • Wysoka zawartość witamin czyni z pestek z dyni sprawdzonego sprzymierzeńca w staraniach o silny układ odpornościowy.
  • Ponura jesień i zima nie napawa cię optymizmem? Regularne spożywanie pestek dyni pozytywnie wpływa na nastrój, niwelując uczucie znużenia i bóle głowy - nawet te o podłożu migrenowym.
  • Nasiona dyni mają niski indeks glikemiczny, mogą przyczynić się do unormowania poziomu cukru we krwi.
  • Ich jedzenie to dobry pomysł w kontekście urody. Pestki z dyni sprzyjają wzmocnieniu paznokci i włosów. Rosną mocniejsze i zdrowsze, więc pożegnasz się z łamliwymi paznokciami i kosmykami wypadającymi garściami.
Olej z pestek dyni. Bardziej aromatyczny czy odżywczy?Interia.tv

Do czego wykorzystać pestki dyni?

Jak suszyć pestki z dyni?

  • Pestki trzeba precyzyjnie oczyścić z resztek miąższu. W tym celu ułóż je na sitku i przelewaj chłodną wodą do momentu, aż będą zupełnie czyste.
  • Odstaw je do wysuszenia na czystej ściereczce lub ręczniku papierowym.
  • Gdy będą suche, przełóż je na blachę z papierem do pieczenia i oprósz niewielką porcją soli.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 60-70°C na godzinę.
  • Po tym czasie wyłącz urządzenie i pozwól pestkom ostygnąć przy zamkniętych drzwiczkach.

Jak uprażyć pestki dyni na patelni?