Zupa fasolowa
Z fasolką i suszonymi śliwkami.
- 30 dag białej fasoli,
- 20 dag suszonych śliwek,
- bez pestek,
- sól, łyżka masła, 2 łyżki miodu,
- starta gałka muszkatołowa,
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
1. Opłukane śliwki zalać 3 szklankami przegotowanej wody, odstawić na 2-3 godziny. Następnie ugotować. Zmiksować z miodem, skórką z cytryny i gałką muszkatołową.
2. Umytą fasolę, zalać letnią wodą, moczyć godzinę, następnie ugotować w tej samej wodzie, soląc pod koniec gotowania. Dodać zmiksowane śliwki, wymieszać i chwilę gotować razem. Zupę podawać udekorowaną paseczkami skórki cytrynowej i suszonymi śliwkami.
Czas przygotowania: 50 minut
1 porcja: 188 kcal