Zupa fasolowa
Z fasolką i suszonymi śliwkami.

Składniki na 8 porcji:
- 30 dag białej fasoli, - 20 dag suszonych śliwek, - bez pestek, - sól, łyżka masła, 2 łyżki miodu, - starta gałka muszkatołowa, - skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
1. Opłukane śliwki zalać 3 szklankami przegotowanej wody, odstawić na 2-3 godziny. Następnie ugotować. Zmiksować z miodem, skórką z cytryny i gałką muszkatołową. 2. Umytą fasolę, zalać letnią wodą, moczyć godzinę, następnie ugotować w tej samej wodzie, soląc pod koniec gotowania. Dodać zmiksowane śliwki, wymieszać i chwilę gotować razem. Zupę podawać udekorowaną paseczkami skórki cytrynowej i suszonymi śliwkami. Czas przygotowania: 50 minut 1 porcja: 188 kcal