Zupa kalafiorowa z imbirem
Świetna, rozgrzewająca zupa
Składniki:
- 1/2 dużego kalafiora
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (ok. 3 -cm.)
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- sól, mielony czarny pieprz
- dymki i ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji
Przygotowanie:
Warzywa w zależności od rodzaju: oczyść, obierz, opłucz. Kalafior podziel na różyczki. Marchewki potnij w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj. Imbir zetrzyj na drobnej tarce.
W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Oprósz je curry. Smaż przez chwilę, następnie dołóż pozostałe warzywa. Zalej je bulionem. Kiedy całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Wyjmij kilka różyczek kalafiora, resztę zupy zmiksuj. Wymieszaj ją ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do zupy włóż odłożone różyczki kalafiora. Udekoruj dymkami pociętymi na kawałki i czerwonym pieprzem.