Składniki na 15 porcji bulionu podstawowego (po ok.250 g razem 3,75 l): - pęczki włoszczyzny (z zieloną pietruszką), - 4-5 cebul, - sól, pieprz Składniki na 5 porcji wersji azjatyckiej: - 150 g ryżu basmati, - sól, - 2 kawałki trawy cytrynowej, - 2 kawałki imbiru wielkości orzecha włoskiego, - 1 łyżeczka curry, - 9 surowych krewetek (po 20 g, bez głowy, w skorupkach), - 200 g kapusty pekińskiej, - 150 g groszku śnieżnego Składniki na 5 porcji wersji włoskiej: - 150 g pełnoziarnistego makaronu, - sól, - 2 papryczki chili, - 1-2 listki laurowe, - 1 czerwona papryka, - 300 g brokułów, - 175 g filetu z kurczaka Składniki na 5 porcji wersji niemieckiej: - 350 g ziemniaków, - 3-4 zielone cebulki, - pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, - 4 marchewki, - 250 g chudego schabu Przygotowanie bulionu podstawowego: Włoszczyznę wymyć. Marchewkę, selera, pora z 3 pęczków włoszczyzny oraz cebule pokroić na duże kawałki, umieścić w garnku. Zalać 4 litrami zimnej wody, tak aby wszystkie warzywa były przykryte. Dodać 1-2 łyżeczki soli i gotować na słabym ogniu 1,5 godziny. Pozostałe warzywa pokroić w cienkie paski, pora w cienkie krążki, pietruszkę drobno posiekać (trzymać w chłodnym miejscu). Bulion przecedzić, doprawić solą i pieprzem. Do każdego wariantu dokładać część pokrojonych warzyw i gotować wraz z pozostałymi składnikami oraz ok 1,25 l bulionu. Posypywać pietruszką. Do wariantu azjatyckiego: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą. Odrzucić wierzchnie warstwy trawy cytrynowej, resztę nieco rozgnieść trzonkiem noża. Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Krewetki wyłuskać ze skorupek, zdjąć błonkę. Kapustę pekińską pokroić, strąki groszku oczyścić. Czas przygotowania: ok. 2 godziny. Pięć porcji (1 dzień): ok. 3690 kJ, 880 kcal. białka 50 g, tłuszcz 3 g, węglowodany 154 g Do wariantu włoskiego: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą. Chili pokroić w krążki, odrzucić pestki. Paprykę pokroić w paski, brokuła podzielić na różyczki. Mięso pokroić w paski. Czas przygotowania: ok. 2 godziny. Pięć porcji (1 dzień): ok. 3940 kJ, 940 kcal. biało 69 g, tłuszcz 6 g, węglowodany 137 g Do wariantu niemieckiego: Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, gotować 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulkę i marchewkę pokroić. Ziarna pieprzu rozgnieść. Schab pokroić w kostkę. Czas przygotowania: ok. 2 godziny. Pięć porcji (1 dzień): 3570 kJ, 850 kcal. Białko 67 g, tłuszcz 21 g, węglowodany 82 g