Zupa pomidorowa z grzankami

Doskonała na lato.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 l bulionu warzywnego z kostki,
- 2 marchewki,
- 1/2 selera,
- 1 liść pora,
- 4 gałązki natki,
- gałązka lubczyku,
- listek laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- cukier,
- szklanka śmietany,
- łyżeczka mąki,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki masła,
- 4-5 kromek pieczywa tostowego,
- bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Do bulionu włóż obraną marchewkę i seler, listek laurowy, ziele angielskie oraz związane nicią: natkę, por i lubczyk. Gotuj około 20 min. Bulion przecedź. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Marchewkę i seler włóż do kubka miksera, dodaj śmietanę, mąkę oraz 3-4 chochelki zupy, zmiksuj. Wlej do zupy w garnku i mieszając zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Pieczywo tostowe pokrój w drobną kosteczkę. Zrumień na maśle. Zupę rozlej do miseczek. Posyp grzankami, udekoruj bazylią. przepis na 6 porcji.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas