Zupa pomidorowa z grzankami
Doskonała na lato.

Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego z kostki, - 2 marchewki, - 1/2 selera, - 1 liść pora, - 4 gałązki natki,- gałązka lubczyku, - listek laurowy, - 2 ziarenka ziela angielskiego, - cukier, - szklanka śmietany, - łyżeczka mąki, - słoiczek koncentratu pomidorowego, - 2 łyżki masła, - 4-5 kromek pieczywa tostowego, - bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Do bulionu włóż obraną marchewkę i seler, listek laurowy, ziele angielskie oraz związane nicią: natkę, por i lubczyk. Gotuj około 20 min. Bulion przecedź. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Marchewkę i seler włóż do kubka miksera, dodaj śmietanę, mąkę oraz 3-4 chochelki zupy, zmiksuj. Wlej do zupy w garnku i mieszając zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Pieczywo tostowe pokrój w drobną kosteczkę. Zrumień na maśle. Zupę rozlej do miseczek. Posyp grzankami, udekoruj bazylią. przepis na 6 porcji.