Zupa rybna "Ucha"
Z kuchni rosyjskiej.
- 1 kg karpia, lina lub szczupaka,
- 1 kg płoci, okoni lub karasi,
- liść laurowy, ziarenka pieprzu,
- 3 cebule, pietruszka, seler,
- ziele angielskie, 1/2 cytryny,
- łyżka natki, szklanka białego wytrawnego wina, marchew
Przygotowanie:
1. Ugotować wywar z warzyw i przypraw korzennych. Dodać drobne ryby (płoć, karaś im więcej rodzajów drobnych ryb, tym lepiej) i gotować około 30 min. Przecedzić. Do wywaru włożyć większe ryby i gotować kolejne 35 min, po czym delikatnie wyjąć ryby z wywaru.
2. Ryby obierać z ości. Mięso pokroić i ponownie włożyć do zupy razem z plasterkami cytryny i plasterkami marchewki. Dolać wino i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Gorącą zupę rozlać do talerzy lub bulionówek. Posypać posiekaną natką. Podawać z pieczywem.