Zupa rybna "Ucha"
Z kuchni rosyjskiej.

Składniki na 10 porcji:
- 1 kg karpia, lina lub szczupaka, - 1 kg płoci, okoni lub karasi,- liść laurowy, ziarenka pieprzu, - 3 cebule, pietruszka, seler, - ziele angielskie, 1/2 cytryny, - łyżka natki, szklanka białego wytrawnego wina, marchew
Przygotowanie:
1. Ugotować wywar z warzyw i przypraw korzennych. Dodać drobne ryby (płoć, karaś im więcej rodzajów drobnych ryb, tym lepiej) i gotować około 30 min. Przecedzić. Do wywaru włożyć większe ryby i gotować kolejne 35 min, po czym delikatnie wyjąć ryby z wywaru. 2. Ryby obierać z ości. Mięso pokroić i ponownie włożyć do zupy razem z plasterkami cytryny i plasterkami marchewki. Dolać wino i podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Gorącą zupę rozlać do talerzy lub bulionówek. Posypać posiekaną natką. Podawać z pieczywem.